perzikentaart netjes neerleggen

Zoete perzikentaart

Als ik aan lekkers in de zomer denk, dan denk ik aan fruit. Dus als ik dan een taart maak, moet er ook zeker fruit in zitten. In de zomer moet het fris, licht en zoet zijn, terwijl ik in de winter meer voor de warme en volle smaken kies. Het leuke aan deze perzikentaart is, dat het fruit zo mooi gerangschikt is. De werkwijze is namelijk hetzelfde als voor een tarte tartin: voor het bakken leg je het fruit op de bodem met het deeg er bovenop. Als je de taart dan gaat opdienen, komt deze mooie kleuren juist boven op te liggen. Onderstaand recept is beschreven voor perzikentaart, maar je kan de perziken natuurlijk ook prima vervangen door nectarines, pruimen, peren, appels of zelfs kersen.

IMG_4718

Dit heb je nodig voor deze zoete perzikentaart

  • 250 gr bloem
  • 150 gr suiker
  • 1 tl bakpoeder
  • 250 gr karnemelk
  • 100 gr ongezouten boter
  • 2 grote eieren
  • 125 gr bruine suiker
  • 3 perziken

Zo maak je deze zoete perzikentaart

Meng de bloem, suiker en bakpoeder met een snufje zout. Smelt 75 gr van de boter en meng het met de karnemelk en eieren. De karnemelk zorgt voor een mooi luchtig, licht deeg. Voeg beide mengsels samen om je deeg te maken: nat in droog.

IMG_4717

Snijd de perziken in plakjes en verwijder de pit. Ik heb ieder kwart stukje verder verdeeld in 3 of 4 plakjes, gemiddeld 14 plakjes per perzik. Als je meer perziken hebt, kun je de perziken ook in 8 stukken verdelen.

IMG_4720

Bedekt de bodem van de springvorm met bakpapier. Smelt de rest van de boter. Doe dit in de taartvorm en zorg dat ook de zijkanten goed ingesmeerd zijn, zodat het deeg straks niet blijft plakken. Verdeel de bruine suiker hierover en leg de perzikplakjes daar weer bovenop. Laat de plakjes elkaar een beetje overlappen en maak zo twee cirkels. Wat nu op de bodem ligt, wordt straks de bovenkant, dus zorg dat het er mooi uitziet!

IMG_4721

Stort het deeg voorzichtig over de perziken en zet het in een voorverwarmde oven van 180 graden Celsius. Na ongeveer 45 minuten is het deeg gaar. Dit kun je controleren door er een prikker in te steken en als er geen deeg aan blijft plakken, is je perzikentaart goed gaar.

IMG_4722

Laat het een beetje afkoelen en keer de perzikentaart dan voorzichtig om op een bord. Houd hierbij wel ovenwanten aan, er kan wat karamel uitlopen en daar wil je je natuurlijk niet aan branden. Ik heb de meeste vloeibare karamel op gevangen en na het omkeren er overheen gegoten. Het lijkt misschien alsof het deeg aan de perzikenkant niet helemaal gaar is, maar het komt door de karamel dat het er wat zacht uitziet.

Deze perzikentaart is lekker om als taart te eten, maar ook heel geschikt al dessert met een bolletje ijs.

 

4 gedachten over “Zoete perzikentaart”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.