Zelf gevulde speculaas maken

December is de maand om te geven en te delen! Heb jij een lekker recept om zelf gevulde speculaas te maken? Deel hem dan en spam de link naar jouw eigen bericht bij de reacties!

Naast de warme chocolademelk hoort gevulde speculaas natuurlijk ook bij deze tijd van het jaar. Dit is echt zo’n recept dat ik al heel lang een keer wilde maken, maar er steeds niet van kwam. Met onze fijne oven zijn er nu geen excuses meer en het dus eindelijk gemaakt. En dat was echt zo gedaan. Het enige waar je even rekening mee moet houden is dat het tussendoor een uurtje in de koelkast moet rusten.

Verder dacht ik dat 15 gram wel heel veel was voor de koek- & speculaaskruiden die erin moesten. Zeker toen het in de oven stond en het hele huis naar speculaas ruikte. Maar achteraf zou ik er zelfs nog wel wat meer in willen doen, tenzij je van een heel subtiele speculaassmaak houdt. Daarom is dat hieronder bij de ingrediënten aangepast naar 20 gram.

Voorbereidingen

Voor deze gevulde speculaas heb je de volgende ingrediënten nodig:gevulde speculaas ingrediënten

  • 250 gr zelfrijzend bakmeel
  • 125 gr donkerbruine basterdsuiker
  • 20 gr koek- & speculaaskruiden
  • 150 gr roomboter
  • scheutje melk
  • snufje zout
  • 300 gr amandelspijs
  • 1 ei
  • garneeramandelen

Verwarm de oven voor op 180˚C en zorg dat de boter op kamertemperatuur is. Weeg de ingrediënten af. En dus niet schrikken van de grote hoeveelheid koek- & speculaaskruiden, dat komt helemaal goed.

Speculaas

Zeef het zelfrijzend bakmeel, suiker en kruiden in een kom en voeg de boter er in kleine blokje aan toe. Kneed het door tot het een mooie deegbal wordt. Blijft het te kruimelig, voeg er dan een scheutje melk aan toe. Pak het in folie en laat het een uur in de koelkast rusten.

gevulde speculaas bloem   gevulde speculaas deeg

Spijs vulling

Klop het ei los en doe de helft daarvan in een apart bakje. Kruimel de spijs hier doorheen en meng het goed tot het een smeuïg geheel is zonder stukjes erin.

Samenstelling

Bebloem je werkblad, zodat je deeg er niet aan blijft plakken. Verdeel je deeg in 2 gelijke delen en rol er een dunne plak van. Leg dit in de met bakpapier beklede bakvorm, snijd het bij en zorg voor een klein opstaand randje.

gevulde speculaas deeg uitrollen   gevulde speculaas deeg in de vorm

Vul het deeg op met een mooie, gelijkmatige spijslaag door het met een lepel te verdelen. Er bleken toch nog wat klontjes in te zitten, maar dit proefde je later niet meer. Rol het tweede deel van het deeg ook tot een dunne plak en leg deze er boven op. Snijd de rand weer netjes bij.

gevulde speculaas spijs in de vorm   gevulde speculaas deeg bovenop

Met het deeg dat ik had weggesneden, heb ik nog een mooi randje gemaakt. Verder heb ik de gevulde speculaas versierd met garneeramandelen. Druk deze een beetje in het deeg. Om te zorgen dat het mooi gaat glimmen na het bakken, heb ik het afgestreken met het losgeklopte ei wat nog over was.

gevulde speculaas deeg randje maken   gevulde speculaas deeg versieren

Ze het ongeveer 35 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin is en je hele huis heerlijk ruikt.

gevulde speculaas gebakken   gevulde speculaas gebakken zoomin

gevulde speculaas aangesneden   IMG_5902

Hij smaakte heerlijk! De speculaas was niet te knapperig en de spijs mooi smeuïg. Uit de vorm van 20 x 20 cm kwam een gevulde speculaaskoek waar wel 25 personen van geproefd hebben. Het is vrij zwaar, maar als je van grote stukken houdt, kun je er ook 16 stukken uitsnijden.

Hoe maak jij gevulde speculaas? Heb je nog tips of een geheim ingrediënt om het nog lekkerder te maken?

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.