Witlof tarte tatin

IMG_2794

De tomaten tarte tatin was zo goed bevallen dat het me leuk leek om een andere variant maken. Deze keer een witlof tarte tatin. Dus lekker naar de markt geweest om mooie, kleine stronkjes witlof te kopen.  Alle andere ingrediënten had ik nog in huis.

Voor deze witlof tarte tatin heb je het volgende nodig:

  • 8 kleine stronkjes witlof
  • 4 plakken bladerdeeg voor hartige taarten
  • 75 g suiker
  • 50 ml rode wijn
  • pijnboompitten

IMG_2795   IMG_2796

Verwarm de oven voor op 180 ºC. Karamelliseer de suiker. Breng de wijn aan de kook en blus met deze wijn de karamel af wanneer die mooi van kleur is. Schenk de karamel op de bodem van de taartvorm.

IMG_2797   IMG_2798

Snijd de witlof in de lengte door midden en leg ze strak naast elkaar in de karamel met de snijkant naar beneden, want dan ziet het er na het omkeren het mooist uit. Leg de plakjes bladerdeeg over de witlof en prik gaatjes in het deeg, zodat de stoom weg kan. Bak de taart in ongeveer 45 minuten goudbruin en gaar. Giet de witlof tarte tatin af en kook het vocht voor de helft in. Keer de vorm in 1 keer om op een serveerschaal, maar let op dat je je daarbij niet verbrandt. Het lekkerst is de witlof tarte tatin als je hem warm serveer. Bestrijk hem met het ingekookte vocht en bestooi hem met wat geroosterde pijnboompitjes, zodat het er extra feestelijk uit ziet.

IMG_2804

 

4 gedachten over “Witlof tarte tatin”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.