Verkiezingen

Wetenschap en onderzoek in de verkiezingen

De verkiezingen komen eraan en er zijn nog veel zwevende kiezers. Naast veel verwijten over beloften die de afgelopen jaren niet nagekomen zijn, zijn er een aantal punten die bij iedere talkshow en debat terug komen. Wat betreft het vluchtelingen beleid, (ouderen)zorg, AOW-leeftijd en of alle bevolkingsgroepen van herstel van de crisis kunnen profiteren, zijn de standpunten van de partijen wel duidelijk.

Wat er werkelijk van komt na het vormen van het kabinet, moet natuurlijk nog blijken. Ook is de vraag “Hoe dan?” is nog niet altijd door iedereen beantwoord. Maar wat ik nog niet echt aan bod heb horen komen, is de visie van de partijen op wetenschap en innovatie. Daarom ging ik op onderzoek uit en vond ik een aantal mooie overzichten van de standpunten over wetenschap en innovatie!

Stemhulp

Als je nog niet weet op wie je gaat stemmen bij de verkiezingen, kun je gebruik maken van een van de verschillende keuzehulp programma’s, zoals bijvoorbeeld Kieskompas, Stemwijzer of Politieke Weegschaal. Zo krijg je aan de hand van zeer versimpelde stellingen (Jelmer de Boer legde uit wat er allemaal achter steekt) advies over welke partij het beste bij jou zou passen. Maar opvallend genoeg lijkt wetenschap eigenlijk helemaal geen rol in te spelen. Er zit één stelling in over tijdelijke contracten bij de Stemwijzer en in de Kieskompas de stelling of de studiefinanciering een gift in plaats van een lening zou moeten worden. Maar dat zijn dan ook de enige 2 punten die enigszins aan wetenschap gerelateerd zijn.

Wetenschap in de verkiezingsprogramma’s

Het verbaasde me niet dat wetenschap geen hoofdrol heeft in de verkiezingen. Maar wel verbaasde me het hoe weinig het in de verkiezingsprogramma’s genoemd wordt. Zeker als je bedenkt dat de afgelopen jaren steeds vaker wordt geroepen dat we onze positie als kenniseconomie moeten versterken.

Paul Tuinenburg doorzocht alle partijprogramma’s en maakte er een mooi overzicht van wat welke partij wil met betrekking tot de wetenschap. Hoewel de dingen die de partijen willen heel divers zijn, is het wel duidelijk dat er 5 partijen zijn die wetenschap en onderzoek het vaakst noemen: VVD, D66, PvdA, ChristenUnie, PvdD. Overigens wordt door de PVV en 50Plus wetenschap helemaal niet in de verkiezingsprogramma’s genoemd.

Wetenschappelijke onderwerpen

Zoals in dit artikel van De kennis van Nu zijn het de volgende onderwerpen waar de partijen zich (in meer of mindere mate) voor in willen zetten:

  • meer geld voor wetenschap
  • open access publicaties
  • minder administratieve rompslomp
  • maatschappelijke impact van het onderzoek zijn
  • sneller vaste contracten
  • meer vrouwelijke hoogleraren
  • minder publicatiedruk

Maar iedere partij vindt andere punten belangrijk en geeft ook een andere draai aan de invulling ervan. Sommige geven echt details in hoe ze het willen bereiken, terwijl andere het meer algemeen benoemen zonder verdere uitleg. Een aantal voorbeelden zijn te lezen in het artikel van Nemo kennislink.

 

Het Promovendi Netwerk Nederland maakte dit mooie standpunten overzicht hierboven over promoveren. Verder zette Mare, het universiteitsblad van Leiden, de partijpunten met betrekking tot studeren op een rijtje. Ook bij de Nationale Wetenschapsagenda zijn een aantal stellingen over wetenschap te vinden en hoe 8 (grote) partijen daar over denken.

Eén stemadvies is dus niet duidelijk te geven als je wetenschap heel belangrijk vindt. Hooguit kun je concluderen dat een aantal partijen afvalt. Maar het belangrijkst is dat je je stem laat horen en gaat stemmen!

Speelt het standpunt van een partij ten aanzien van wetenschap voor de aankomende verkiezingen nog een rol in je stem?

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.