Wereld Alzheimer Dag

Wist je dat 21 september De World Health Organisation (WHO) is uitgeroepen tot Wereld Alzheimer Dag? Gister dus. De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Misschien is het je wel opgevallen dat er veel mensen verschillende sokken aan hadden of heb je #AlzheimerSOCKS vaak voorbij zien komen. Mart Visser en de erven van Frans Molenaar hebben speciaal voor deze dag de Alzheimer SOCKS ontworpen, waarbij de een effen blauw is en de ander gestreept. Dat het twee verschillende zijn symboliseert de verwarring die de Alzheimerpatiënten dagelijks hebben.

Symptomen van de ziekte zijn niet alleen vergeetachtigheid, maar ook verandering van de persoonlijkheid, stemming en gedrag, desoriëntatie, afname in het verstandelijk vermogen en zich niet meer goed uit kunnen drukken. Op dit moment kan er nog geen definitieve diagnose gesteld worden tijdens het leven, maar gebeurt dit op basis van de symptomen, neurospychologisch onderzoek  en hersenscans. Als de symptomen op verschillende vlakken voor problemen zorgen en zo ernstig zijn dat het dagelijks functioneren belemmerd wordt, wordt de diagnose gesteld. Het verloop van de ziekte is voor iedereen anders. Pas na het overlijden kan met volledige zekerheid met autopsie worden vastgesteld of de persoon ook echt de ziekte van Alzheimer had.

logo.gifDe oorzaak van de ziekte is nog steeds onbekend. Ook is er op dit moment geen behandeling voor. Uit cijfers van de Internationale Stichting Alzheimer Onderzoek (ISAO) blijkt dat de verwachting is dat in 2050 het aantal dementerenden is toegenomen tot 410.000 en 1 op de 44 mensen de ziekte van Alzheimer heeft. Deze meest voorkomende vorm van dementie openbaart zich voornamelijk bij mensen boven de 65 jaar, maar er zijn ook wel andere vormen van dementie die zich al op jongere leeftijd tot uiting komen.

Afgelopen week was er een tweeluik over de nieuwsuur logo ziekte van Alzheimer in uitzendingen van Nieuwsuur: deel 1 start vanaf 17:07 min. en deel 2 start vanaf 28:40 min. In het tweede deel zie je ook mijn promotor, prof. Mark van Buchem.

Door de vergrijzing en de steeds hoger wordende levensverwachting wordt het belang van het vinden van een behandelmethode steeds groter. Er zijn al veranderingen in de hersenen voor de eerste symptomen zichtbaar worden. Het liefst zou je dus in dit stadium al willen beginnen met een behandeling, maar eerst moeten er nieuwe methodes ontwikkeld worden om deze complexe veranderingen vast te kunnen stellen. Dat is het soort onderzoek waar ik ook aan werkt.

Wil je bijdragen aan het onderzoek naar de ziekte van Alzheimer? Dan kun je bijvoorbeeld de speciale Alzheimer SOCKS bestellen voor €6,99 en wordt de winst gedoneerd aan Alzheimer Nederland of doneer direct een bijdrage aan de Internationale Stichting Alzheimer Onderzoek.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.