Vogeltaart

Vogeltaart met mooie laagjes

Afgelopen week zag ik bij Wendy Amelie hoe zij een vogeltaart maakte. Het zag er zo leuk uit, dat ik die wel ook wel wilde maken om in de tuin te zetten. Afgelopen jaar hadden we nog een vogelvoederwigwam in de tuin staan. Er hingen vetbolletjes aan en een slinger van pinda’s. Maar de dikke duif was een beetje te lomp en heeft het helemaal kapot gemaakt. Dus voor dit jaar hadden we iets nieuw nodig om de vogels te verwelkomen in de tuin!

Sinterklaas weerstation

Vogeltaart maken

Om deze vogeltaart te maken heb je vogelvoer (in verschillende kleuren), hard ongezouten frituurvet, een pannetje en een tulbandvorm nodig.

vogeltaart vet smelten     Vogeltaart eerste laagje

Laagjes opbouwen

Smelt een deel van het vet (ongeveer een half blok) in een pannetje en giet dit over een laagje vogelvoer. Als eerste laag had ik voor rode linzen gekozen. Meng het goed door elkaar, zodat het vogelvoer helemaal bedekt is en dus allemaal aan elkaar hecht. Laat dit goed stollen, wat het snelst gaat als je het buiten in de kou zet. Smelt daarna opnieuw wat vet en schenk dat er overheen. Als dit gestold is, krijg je een mooi witte band.

Maak daarna een laagje met een andere kleur vogelvoer. Je kan hiervoor gewoon strooi vogelvoer gebruiken, maar ook gedroogde mais, spliterwten, zonnebloemzaden of pinda’s zou je hiervoor kunnen gebruiken. Laat het goed aan elkaar hechten met wat gesmolten vet en het daarna weer stollen tot het wit en hard is. Maak zo meerdere laagjes.

Vogeltaart

Vogeltaart uit de vorm halen

Toen de tulbandvorm helemaal vol zat, kwam de grootste uitdaging, want de vogeltaart eruit halen was niet zo makkelijk. Ik had de vorm in een bak met warm water gezet, zodat de buitenste laag kon smelten. Helaas duurde het best lang voordat de vogeltaart uit de vorm kwam. Er was wel meer gesmolten dan alleen de buitenkant, dus de laagjes waren helaas wat minder goed zichtbaar dan gehoopt. Een volgende keer zou ik deze tulbandvorm met heel veel kleine hoekjes erin niet meer gebruiken of er eerst een laagje plasticfolie in doen.

Vogeltaart

Ik heb alleen wat vogelvoer rondom de taart gestrooid, maar kijk zeker even bij Wendy Amelie wat voor andere versiering je aan de vogeltaart toe kan voegen en hoe je hem verder kan versieren!

Heb jij iets voor de vogeltjes in de tuin?

 

4 gedachten over “Vogeltaart met mooie laagjes”

  1. Superleuk!! Ik strooi ’s morgens gauw wat voer op een tafel en op het gras, het is binnen een uurtje allemaal op, dus ik ga denk ik niet te veel moeite doen voor zo’n taart 🙂 Te veel kraaien en kauwen die komen meesmullen!
    Maar jouw taart is mooi en ik wens je veel kijkplezier naar de verdervriendjes!
    Groetjes, Sigrid

  2. Wij hebben een voederplank vlakbij het keukenraam en in de koude(re) maanden leg ik er elke dag iets op. Een kapje brood, broodkruimels, vogelzaad. En wanneer het vriest hangen er mezenbollen in het boompje naast de plank. Ik vind het uitzicht leuker dan tv kijken en er liggen drie boeken over het herkennen van vogels in de keuken. Vooral mijn jongste zoon (11) geniet mee.
    Ageeth Mooij onlangs geplaatst…a give away ~ mini LiesjeMy Profile

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.