Vlucht van de Vlinder cover

Vlucht van de vlinder van Kristy Cambron

Het tweede boek dat ik heb gelezen voor #boektober is het boek Vlucht van de Vlinder en dit boek heb gewonnen bij een actie van Rachelleest.nl. Ik was al erg onder de indruk van hoe door haar het boek beschreven werd en het heeft deze verwachting ook helemaal waar gemaakt.

Sera James is de eigenaresse van een kunstgalerij in New York en al jaren geobsedeerd op zoek naar een schilderij met het portret van een onbekende vrouw van de holocaust. Als blijkt dat zakenman William, een goede kopie bezit en ook op zoek is naar het origineel, besluiten ze hun zoektocht samen verder te zetten. Door hun kennis te delen komen ze het echte schilderij op het spoor, maar er blijkt voor William veel van af te hangen. Haar leven wordt op de kop gezet, ze wordt verliefd op William en ze moet met haar verleden afrekenen om bij het schilderij te komen.
Vlucht van de Vlinder cover

 

Het portret blijkt van de talentvolle concertvioliste Adele Von Bron, die speelde bij het Wiener Philharmoniker. Ze komt uit een rijk gezin en leeft een luxe leventje aan het begin van de oorlog, maar is zich wel bewust van wat er zich in haar land afspeelt. Ze is verliefd op Vladimir Nicolai, die ook in het orkest speelt. Haar ouders vinden hem niet goed genoeg, omdat hij maar een arbeiderszoon is. Samen proberen ze Joden te helpen met onderduiken en later ook ontsnappen uit Oostenrijk. Als dit ontdekt wordt, wordt ze door de nazi’s naar Auschwitz gestuurd, waar haar leven een hel wordt. Ze weet te overleven door ook in het kamp muziek te blijven maken in het Vrouwenorkest op de meest verschrikkelijke momenten.

Het ene deel van de Vlucht van de Vlinder beschrijft de situatie van Adele heel gedetailleerd met tijdsprongen tussen 1942 tot aan de bevrijding van Auschwitz. Het andere deel van het verhaal waarin Sera de hoofdrol heeft, speelt zich af in het heden. Zij komt stapsgewijs achter steeds meer details van Adeles leven. Het boek is niet op een waargebeurd verhaal gebaseerd, maar bevat wel veel waargebeurde details. In Auschwitz was echt een vrouwenorkest dat veel slachtoffers zich nog kunnen herinneren. Ook is bekend dat de gevangenen in de concentratiekampen stiekem kunst maakten. Het merendeel van de kunstenaars overleefden het kamp dan ook niet en veel van hen zijn anoniem gebleven.

De Vlucht van de Vlinder is een indrukwekkend verhaal waarbij er meer aandacht is besteed aan de verhaallijn in het verleden, dan die in het heden. Je krijgt een duidelijk beeld van het kampleven en wat voor angst en onzekerheid de gevangenen hebben moeten doorstaan. Adele is een sterk personage, die zelf durft na te denken en het is mooi om te lezen hoe ze door haar liefde (voor muziek, Vladimir en God) alles heeft weten te doorstaan. Je kan je goed in haar inleven. Bij Sera vond ik dat lastiger, omdat het leek of er soms stukjes van gebeurtenissen werden weggelaten. Haar verhaallijn leek soms wat versneld verteld te worden. Ondanks deze tekortkoming is het een mooi historisch verhaal wat lastig weg te leggen was. Het boek zet je aan het denken over hoe goed we het nu hebben.

Dit artikel bevat affiliate links.
Door er op te klikken en een aankoop te doen, krijg ik er een percentage van.
Zo je steunt mijn blog, terwijl het voor jou niets extra kost.

De vlucht van de vlinder is het eerste deel in een romanserie over kunstwerken die ‘verdwenen’ tijdens de Tweede Wereldoorlog. ‘Het tweede deel heet Geen musje zal vallen’ komt uit op 17 november 2015 en los te lezen van het eerste boek, maar heeft wel Sera en William weer deels in de hoofdrol’.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.