opgerolde loempia

Zelf Vietnamese loempia’s vouwen

Eten moet niet alleen lekker smaken, het moet er ook lekker uitzien. Bij deze verse Vietnamese loempia’s, ook wel spring rolls genoemd, is dat zeker het geval. De buitenkant wordt gemaakt van rijstpapier. Wanneer dit in warm water geweekt is, wordt het doorzichtig en kun je door een mooie gevarieerde vulling zorgen voor een kleurrijk hapje. Voor de vermicelli noodles moet je even wat water koken, maar die zijn in een paar minuten klaar. De meeste tijd gaat zitten in het dun snijden van de andere ingrediënten. Hier is het recept voor snelle, verse Vietnamese loempia’s.

Ingrediënten Vietnamese loempia’s

Voor het maken van de Vietnamese loempia’s heb ik de volgende ingrediënten gebruikt, maar je kan ze ook prima vegetarisch maken of met kip of krabsticks. Als groente kun je er ook taugé, avocado of paprika in doen.

 • rijstpapier, te koop bij Toko’s
 • 1 pakje vermicelli noodles of glas noodles
 • 2 garnalen per loempia
 • 1 krop (romain) sla
 • 1 limoen
 • 1 wortel
 • 1/2 komkommer
 • munt
 • koriander
 • peterselie
 • chilisaus

Zo maak je deze Vietnamese loempia’s

gekookte mie loempia  
Als eerste worden de vermicelli noodles gekookt volgens de aanwijzingen op de verpakking. Spoel ze daarna goed af met koud water om te zorgen dat ze snel afkoelen en niet te veel aan elkaar blijven plakken. Daarna kun je ze in een vergiet laten uitlekken tot je ze gaat gebruiken.

rasp wortel komkommer loempia
Voor mijn verjaardag had ik een Spirelli gekregen. Dat is een spiraalsnijder die eruit ziet als soort van reusachtige puntenslijper. Hiermee kun je makkelijk mooie sliertjes maken van de wortel en komkommer.

rijstpapier loempia
Zo ziet het rijstpapier eruit voor het in het warme water gehouden wordt. Ik had een brede bak met kokend water gevuld en daar het rijstvel twee keer in rondgedraaid. Zo is het wel goed vast te houden en wordt het snel zacht en doorzichtig. Na een poosje koelde het water wat af en moest ik het rijstvel wat langer in het water houden. Laat het rijstpapier even uitdruppen voor je het op een snijplank legt.

vullen loempia    volledig gevulde loempia
Leg de vulling op de bovenste het rijstpapier. In dit geval wat sla, wortel, komkommer, garnalen, munt, koriander, peterselie en wat afgekoelde vermicelli noodles. Besprekel het met een beetje limoensap. Bedenk dat alles wat onderop ligt aan de buitenkant komt te zitten. Wil je dus veel verschillende kleuren aan de buitenkant, dan moet je dus eigenlijk zorgen dat het slablaadje bovenop komt te liggen, want dat zit dan binnenin en de gekleurde ingrediënten meer aan de buitenkant.

opgerolde loempia
Je noemt het wel loempia’s vouwen, maar eigenlijk is het vooral rollen. Vouw de bovenkant en zijkanten over de vulling en probeer het dan zo strak mogelijk op te rollen. Afhankelijk van hoe je ze vult worden het lange of juist wat meer compactere pakketjes. Als je zorgt dat in beide helften hetzelfde zit, kun je ze mooi schuin doormidden snijden. Daarna serveren met een dip van chilisaus, maar met Nuoc Cham, pindasaus of hoisinsaus kan natuurlijk ook.

Helaas kun je ze niet ver van te voren al maken, want dan zullen de vellen uitdrogen of aan elkaar gaan plakken en zijn de loempia’s minder lekker. Dus meteen van genieten nadat je ze gemaakt hebt!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.