verrassingstoetje chocoladebol

Verrassingstoetje voor Oudjaarsavond

In Drenthe, maar misschien ook wel in andere delen van het land heb je de traditie om op Oudjaardag kniepertjes te bakken. Dat zijn dunne, platte wafelkoekjes. Op Nieuwjaarsdag kun je deze ook eten, maar dan in opgerolde vorm als nieuwjaarsrolletjes. Het idee daarachter is dat aan het einde van het jaar alles al bekend en open/zichtbaar is en aan het begin alles wat dat jaar zal gebeuren nog verborgen zit. Dat vormde ook de basis voor dit verrassingstoetje met een bal van chocolade waar wat moois/lekkers in zit.

verrassingstoetje chocoladebol

Ingrediƫnten

 • 100 gr pure chocolade
 • 1 doosje bevroren rood fruit (vers mag ook)
 • ijs (bijvoorbeeld kaneel, chocolade of vanille)

Karamelsaus

 • 100 gram suiker
 • 4 el water
 • 100 ml slagroom
 • 50 gram roomboter

Vanillesaus

 • 1 vanillestokje
 • 250 ml slagroom
 • 50 gram suiker
 • 2 eieren

Zo maak je dit verrassingstoetje

De losse onderdelen voor dit verrassingstoetje kun je van te voren al maken, dus geen stress op de avond zelf. Maar het maken van de chocolade bollen kost wel wat tijd, dus houd er rekening mee dat je er op tijd mee met beginnen.

Chocolade bol

Smelt de chocolade au bain marie en maak ondertussen de vorm schoon. Ik heb heel lang gezocht in bakwinkels voor een bolvorm, maar uiteindelijk heb ik het gevonden bij de Xenos. Het is namelijk een kunststoffen kerstbal waar je een foto kan doen. Vul deze voor een derde met de gesmolten chocolade. Draai de vorm rond tot de chocolade overal gelijkmatig verdeeld zit en plaats hem in de koelkast.

De bal draait vanzelf naar de plek waar de meeste chocolade zit, dus zorg dat de bal niet weg kan rollen en plaats de plek die automatisch beneden komt te liggen naar boven. Draai de bal minimaal 4 keer om het kwartier een stukje, zodat de chocolade goed verspreid wordt.

Als de bal begint uit te harden, zal die vanzelf loslaten van de vorm. Mocht dat niet het geval zijn, dan zou je hem nog even in de vriezer kunnen leggen. Met de hoeveel chocolade die gesmolten is, zou je 3 vormen kunnen vullen. Wanneer je maar 1 vorm hebt, dan moet je voldoende tijd nemen om te zorgen dat je de verschillende bollen kunt maken.

chocovorm

Karamelsaus

Doe de suiker met het water in een steelpannetje en zorg dat alle suiker bedekt is met water. Zet dit op een laag vuurtje en laat de suiker smelten. Na 2-3 minuten zullen er bellen gaan ontstaan. Niet gaan roeren of schudden, gewoon wachten en niets doen. Hooguit met een kwastje met water langs de rand strijken om te zorgen dat er daar geen suikerrand gaat vormen door de bubbels.

Na ~5 minuten zal de siroop licht bruin worden. Pas als het echt wat bruiner wordt, mag je met een garde gaan roeren. Blijf constant roeren tot de karamel een bruine kleur heeft. Haal het steelpannetje meteen van het vuur als het te bruin wordt, want anders verbrand de karamel.

Blus het af met de slagroom. Dit gaat flink borrelen en spatten, dus pas op met je handen en gezicht, want de karamel is gloeiend heet! Laat het iets afkoelen en roer er dan nog de roomboter door.

De karamelsaus kun je een paar dagen in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren, dus zou je al vooraf kunnen maken.

Vanillesaus

Schraap de merg uit het vanillestokje en verwarm dat samen met de slagroom en suiker au bain marie. Ook het stokje kun je hier bij in gooien, want dat kan alleen maar meer smaak afgeven. Roer het rustig door tot de suiker volledig is opgelost.

Klus de eieren en klop die door de slagroom terwijl het nog steeds au bain marie verwarmd wordt, maar het mag niet gaan koken. Blijf net zolang roeren tot de saus begint in te dikken. Als je er een streep in kan trekken die niet meteen verdwijnt, dan is de saus dik genoeg.

Ook de vanillesaus kun je een paar dagen in de koelkast bewaren. Zorg dat je vershoudfolie op de saus legt om vellen te voorkomen.

verrassingstoetje met chocolade en ijs

Samenstellen van het verrassingstoetje

Ontdooi het fruit en leg dat op het bord. Verwarm de saus, maar let op dat je die niet laat koken. Maak een gat in de onderkant van de chocolade bol. Het makkelijkst is om een pannetje even te verwarmen, die op de kop te zetten en dan de onderkant van de bol langzaam laat wegsmelten.

Maak een torentje van ijs en fruit. Bovenop zou je een bonbonnetje of eetbaar bloempje of misschien zelfs een fortune cookie met je wens voor het nieuwe jaar kunnen leggen. Plaats de bol voorzichtig over dit torentje en dan snel opdienen.

Schenk aan tafel de verwarmde saus er overheen en laat de bol smelten. Zo maak je de verrassing zichtbaar.

verrassingstoetje

Door de grote hoeveelheid chocolade is het best een machtig toetje, dus het is ook leuk om de bol samen te delen. Hier zie je het filmpje van hoe de chocolade bol langzaam smelt. Dat krijg je dus als je de saus te dun maakt šŸ˜‰


December is de maand om te geven en te delen! Heb jij ook een spectaculair (verrassings)toetje gemaakt? Deel het dan en spam de link naar jouw eigen bericht bij de reacties!

One thought to “Verrassingstoetje voor Oudjaarsavond”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.