Ventoux van Bert Wagendorp

Toen Bert Wagendorp tijdens de installatie van de Kernjury iets over het boek ging vertellen, wilde hij vooral benadrukken dat het geen wielerroman is, maar een boek over vriendschap. Toch was dit wel de reden dat zelfs mijn vriend dit boek wilde lezen toen we vorig jaar op vakantie waren.

Ventoux gaat over een oude vriendenclub die samen terugblikken op de zomer van 1982 toen ze met z’n allen op de berg Mont Ventoux waren. Dit was de zomer van een hopeloze liefde voor beeldschone Laura, maar ook de zomer waarin hun vriend, de veelbelovende dichter Peter Seegers, op de Mont Ventoux door een dodelijk ongeluk tijdens de afdaling is omgekomen. Na het ongeluk viel de vriendenclub langzaam uiteen. Laura, op wie bijna iedereen (heimelijk) verliefd was, vertrok naar Italië en liet nooit meer van zich horen. En wanneer er op het huwelijk van Bart een compromitterende speech gehouden wordt door een van de vrienden, viel de hele groep uit elkaar.Ventoux

Voordat er duidelijkheid komt over wat er precies gebeurd is, worden eerste de personage duidelijk neergezet en krijg je te weten wat er in de tussen liggende periode gebeurd is. David is de eigenaar van reisbureau Oost-West en een echte huismus. Joost is natuurkundige, is genomineerd voor de Spinozaprijs en wordt beschuldigd van plagiaat. André zit in de wereld van de coke handel en verdient daar goed geld mee. En Bart is gescheiden en vader van een dochter van 19, is misdaadverslaggever bij de Volkskrant en werkt aan een boek over Spinoza. In de tussentijd heeft Bart alleen contact gehad met David. Bart wordt door Laura uitgenodigd  in Avignon, waar ze de komende zomer een theaterstuk regisseert en nodigt de vrienden uit langs te komen.

De vier besluiten samen naar Zuid-Frankrijk te reizen en opnieuw de Mont Ventoux te beklimmen. Ondanks dat ze lekker op reis zijn, worden ze toch geconfronteerd met hun eigen (midlifecrisis) problemen, en toch ook de rouw om hun vriend en de vriendschap van toen. Het wordt een confrontatie met het verleden en tussen oude vrienden.

Ventoux3

De personages in Ventoux worden echt weggezet als stereotypes en blijven daardoor wat afstandelijk en voorspelbaar. De beschrijving van het fietsen en het ongeluk zijn wel heel realistisch beschreven. Zelfs als je niet van wielrennen zou houden, dan toch is het wel een leuk boek om te lezen, want het gaat over zoveel meer. Het wielrennen is als setting gebruikt, maar daar gaat het eigenlijk niet echt over. Doordat alle gevoelens expliciet beschreven worden, voelt het al snel kunstmatig. Ook zijn bepaalde achtergronden, zoals de ouders van Peter, wel erg typisch en zo wordt het allemaal nog wat onwaarschijnlijker. Toch word je voor de korte alinea’s snel in het verhaal gezogen en is het een prima vakantieboek voor onder de Franse zon.

Vind jij dit het beste boek van de genomineerden? Dan kun je hier stemmen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.