Toen ik je zag van Isa Hoes

Toen ik je zag is het verhaal van Isa Hoes over haar leven met Antonie Kamerling: Vanaf hun eerste ontmoeting, hoe ze elkaar leerde kennen op de set van Goede Tijden, Slechte Tijden, de opbouw van hun carrières, samen in All Stars, de depressies en uiteindelijk ook het afscheid en de periode na de dood van Antonie.

Isa is erg onzeker, voelt zich door haar moeder niet begrepen en wil niets liever dan toneelspelen. Met moeite maakte ze de Havo af en komt bij een tweede poging op de toneelschool van Maastricht. Eén van de audities die ze doet is voor Goede Tijden, Slechte Tijden (de eerste Nederlandse soap) en ze wordt aangenomen voor de rol van Myriam van der Pol. Antonie studeert rechten, houdt van op de piano spelen en komt na het spelen in een studenten toneelstuk bij toeval in GTST terecht in de rol van Peter Kelder.Toen_ik_je_zag

Beide worden ze overvallen door de plotselinge populariteit. Als ze verliefd worden op elkaar, is dat ook meteen groot nieuws. Ze gaan samenwonen, stoppen met GTST en spelen verschillende rollen in televisieseries, speelfilms, toneelstukken en musicals. Dit gaat niet vanzelf, ze moeten er hard voor werken, maar zijn ook erg ambitieus en dromen erover om in Amerika te gaan werken. Toch blijft dat bij dromen en gaan ze in Nederland met All Stars aan de slag. De film wordt een groot succes en Antonie scoort als Hero een enorme hit met Toen ik je zag.

In de media lijkt het een stralend stel, maar in werkelijkheid heeft Antonie bij vlagen last van depressies. Hij is heel onzeker en vaak uitgeput zodra hij thuis komt, kan niet genieten wanneer iets een succes is, omdat hij alweer met een volgend project bezig is of niet inziet dat hij het goed gedaan heeft. Het gaat met vlagen, want na zo’n vreemde bui, is hij weer de attente, lieve man. Op feestjes en premières laat hij zich van zijn beste kant zien, maar daarna stort hij in. Ze vertelt over deze moeilijke periodes en hoe ze daar mee omging. Dat ze eerst dacht dat het lag aan het harde werken en hij wat bij moest komen. Later ziet ze in dat er meer aan de hand is en een beetje rust alleen niet gaat helpen. Ze wil dat hij professionele hulp zoekt (meer dan rebirthen, shiatsu, voetreflexologie, alexandertechniek, floaten en craniosacraaltherapie), maar hij denkt dat het allemaal wel meevalt en dat het wel weer goed komt.

Ze vraagt zich vaak (pas achteraf) af hoe het voor hem was of hoe hij ergens over dacht, maar krijgt daar geen antwoord op. Ze probeert haar gezin bij elkaar te houden en hun kinderen Merlijn en Vlinder te beschermen voor de onrust. Ze wil hem heel graag helpen, maar hij weigert erover te praten en elke vorm van behandeling. Op 6 oktober 2010 maakt hij een einde aan zijn leven.

Het is oneerlijk dat het afscheid niet zo heeft kunnen gaan als in het eerste hoofdstuk beschreven. Toen ik je zag is een boek over de liefde, de mooie en minder mooie momenten van hun samen en de impact op het gezinsleven van het samenleven met iemand met een depressie. Uit alle reacties op dit boek, blijkt ook hoeveel steun mensen gevonden hebben door dit boek en is depressiviteit iets bespreekbaarder geworden. Het is op een mooie, beeldende manier beschreven en je kan daardoor goed meeleven. Je weet al hoe het eindigt, maar het is op zo’n pure en ontwapenende manier beschreven dat je ook de rest van het verhaal wilt weten.

Vind jij dit het beste boek van de genomineerden? Dan kun je hier stemmen!

2 thoughts to “Toen ik je zag van Isa Hoes”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.