Romig tiramisu toetje

Een van mijn favoriete toetjes is tiramisu. Als het in een restaurant op de kaart staat, dan is er altijd een sterke competitie tussen de tiramisu, chocolademousse en crème brûlée. Zoals de naam al zegt, is het bedoelt om je blij te maken. Als je goed kan plannen, maak je de tiramisu al een dag van tevoren, zodat de smaken in kunnen trekken, want de tweede dag is het nog lekkerder!

De volgende ingrediënten heb je nodig voor tiramisu voor 6-8 personen:

  • 1 dubbele espresso
  • 125 ml slagroom
  • 4 eidooiers
  • 75 gr suiker
  • 1 bakje mascarpone
  • 1 pak lange vingers
  • amaretto of andere drank
  • cacoapoeder

IMG_3759   IMG_3760

Je moet beginnen met het zetten van de sterke koffie, want voor je die gaat gebruiken moet die afgekoeld zijn. Klop de slagroom met 25 gr suiker tot die redelijk stevig is, maar nog niet helemaal stijf.

IMG_3761    IMG_3762

Splits de eieren en gebruik alleen de dooiers. Gooi de eiwitten niet meteen weg, want die kun je natuurlijk nog voor iets anders gebruiken, zoals bijvoorbeeld luchtige chocolademousse. Mix die met 50 gr suiker in 5 minuten tot een mooi luchtig en romig geheel.

IMG_3763
Sla de mascarpone los in het bakje en meng het dan in gedeelten door het dooiermengsel. Spatel daarna de slagroom door dit mengel.

IMG_3764    IMG_3765

Leg de lange vingers in een schaal met de suikerkant naar beneden en schep met een klein lepeltje een mengsel van koffie met likeur erop. Je kan er ook voor kiezen om de lange vingers een voor een in een bakje met koffie en likeur te dopen, maar dan heb je best wel kans dat ze te veel vocht opzuigen en daardoor te slap worden en uit elkaar vallen. Schep ongeveer een derde van het eidooier/mascarpone/slagroommengsel hierover.

Maak nog 2 van dit soort lagen, waarbij je dus eindigt met het mengsel. Zorg ervoor dat alle lange vingers volledig bedekt zijn. Nu komt het lastigste, want de tiramisu moet nu minstens 2 uur in de koelkast om op te stijven. Haal het kort voor je hem wilt serveren uit de koelkast en bestrooi hem royaal met gezeefde cacaopoeder (wat ik was vergeten).

IMG_3775

Als je niet van Amaretto houdt, kun je dit ook vervangen door bijvoorbeeld Tia Maria, Likor 43, Grand Marnier of Cointreau, rum, marsalawijn of cognac.

Omdat er rauw ei en alcohol in zit, is tiramisu niet echt geschikt voor zwangeren, kinderen, zieke en zwakke personen. Je zou de eieren kunnen vervangen door slagroom of het eigeel kunnen pastureren, maar je kan tegenwoordig ook in de supermarkt gepastureerd ei kopen. Om het minder vet te maken, kan de mascarpone vervangen worden door magere kwark. Zoals je ziet zijn er genoeg mogelijkheden om er mee te kunnen variëren!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.