Dobbelspelletjes

Tip: De leukste dobbelspelletjes voor 2 personen

Ik vind het super leuk om spelletjes te spelen. Ik ben wel redelijk fanatiek als ik een spelletje speel en vind het echt jammer als ik verlies. Bij mij geen Olympische gedachte, het gaat gewoon om het winnen. Met dobbelspelletjes is het vaak een combinatie van geluk, maar ook tactisch kiezen.

Gelukkig heb ik een vriendje die het ook leuk vindt om spelletjes te spelen, dus dat doen we dan ook regelmatig. In het begin toen we net samen waren, hadden we vooral spelletjes die ook geschikt zijn om met 3 of meer spelers te spelen. Gelukkig hebben we ook een aantal spelletjes ontdekt voor 2 personen. Eerder liet ik je al een aantal van mijn favoriete kaartspelletjes en bordspelletjes zien. Hieronder vind je een paar van mijn favoriete dobbelspelletjes die leuk zijn om met z’n tweeën te spelen.

Yatzee

Dit dobbelspel is een echte klassieker die iedereen waarschijnlijk wel kent. Per beurt mag je 3 keer gooien. In de bovenste helft schrijf je de punten voor de som van het aantal keer dat je hetzelfde getal gedobbeld hebt. Heb je alle getallen gemiddeld 3 keer en een totaal van 63, dan krijg je een bonus van 35 punten.

In de onderste helft gaat het om bepaalde combinaties gooien, zoals 3 van hetzelfde, 4 van hetzelfde, full house (3x + 2x hetzelfde, 25 punten), kleine (4 getallen op een rij, 30 punten) en grote straat (5 getallen op een rij, 40 punten), vrije keuze en natuurlijk Yatzee (5x hetzelfde, 50 punten).

Toch hebben we gemerkt dat iedereen net wat andere regels maakt en het zo een stuk lastiger kan zijn dan volgens de echte regels. Bijvoorbeeld dat je pas een kruis op de onderste helft mag zetten als de bovenste helft helemaal vol is.

Hoe pakken jullie dat aan bij 4 keer Yatzee gooien?

Dit artikel bevat affiliate links.
Door er op te klikken en een aankoop te doen, krijg ik er een percentage van.
Zo je steunt mijn blog, terwijl het voor jou niets extra kost.

Regenwormen

Bij dit spel heb je maar liefst 8 dobbelstenen om mee te gooien. Na iedere worp moet je alle dobbelstenen met 1 van de getallen of met de wormen opzij leggen.  In een beurt gooi je nooit meer dan 6 keer,  want dit mogen alleen niet dezelfde zijn als die je al eerder opzij gelegd hebt. Dus je hoeft niet alle getallen te gooien, maar er moet wel minimaal 1 worm tussen liggen en die is 5 punten waard.

Op tafel liggen stenen met de getallen 21 tot en met 36, die 1 tot 4 wormen waard zijn. De steen met het totaal van wat je gedobbeld hebt mag je van tafel pakken of bij een andere speler wegpakken. Zo je kun je de ander dus flink narren. Maar wanneer je te lang door gooit en geen nieuwe getallen opzij kan leggen of geen worm gedobbeld hebt, ben je af en moet je je laatst gepakte steen terug op tafel leggen.

Het spel is afgelopen als alle stenen van tafel gepakt zijn en degene die het hoogste aantal regenwormen op zijn stenen heeft staan, heeft gewonnen!

Dit spel is leuk om met z’n tweeën te spelen, maar ook voor een groep. Wil je Regenwormen zelf een keertje spelen, dan kun je het online al een keertje oefenen.

Kolonisten van Catan dobbelspel

Net als in het gewone Kolonisten van Catan spel, wil je bij dit dobbelspelletje ook straten, dorpen en steden bouwen. Je dobbelt hierbij in 3 worpen per beurt om de grondstoffen om dit ook echt te kunnen bouwen. Op de dobbelsteen staan: steen, hout, graan, wol, erts en goud. Twee dobbelstenen met goud mag je omwisselen voor 1 andere grondstof. Voor je een dorp mag bouwen, moet je er eerst een weg naar toe maken. In plaats van te bouwen kun je ook ridders kopen en op een later moment in het spel hun extra grondstof inzetten.

Het leukste is dat het eigenlijk 2 dobbelspelletjes in 1 zijn, want op de voorkant van het scoreblok staat een ander spel dan op de achterkant.

Voorkant scoreblok

In 15 beurten probeer je zoveel mogelijk punten te krijgen. Wegen zijn maar 1 punt waard en je krijgt geen extra punten voor de langste handelsroute. Voor de dorpen, steden en ridders geldt dat hoe mee je er van een soort hebt, des te meer punten je er voor krijgt. Er bestaat ook geen grootste riddermacht, maar ridders hebben wel het voordeel dat als je een bepaalde grondstof nodig hebt, maar die niet hebt gedobbeld, dat de ridder je die kan geven. Als je helemaal niets kan bouwen en ook geen ridder kan kopen, dan krijgt je minpunten. Wie aan het eind de meeste punten heeft, wint!

 

 

Achterkant scoreblok

Op de achterkant werkt het wat anders. Wegen leveren geen punten op, tenzij je de langste handelsroute hebt (2 punten). Je moeten wel wegen bouwen om dorpen (1 punt) en steden (2 punten) te kunnen bouwen. Ook kun je de grootste riddermacht (2 punten) verkrijgen door de meeste ridders te hebben. Bij deze kant van het scoreblok is er dus meer interactie tussen de spelers, want je kan de langste handelsroute en grootste riddermacht van elkaar afpakken. De persoon die als eerste 10 punten heeft, heeft gewonnen.

 

Houd je niet zo van dobbelen, dan vind je hier mijn favoriete kaartspelletjes en bordspelletjes voor 2 personen.

Wat zijn jouw favoriete dobbelspelletjes voor 2 personen?

 

5 gedachten over “Tip: De leukste dobbelspelletjes voor 2 personen”

 1. Catan het Dobbelspel is erg spannend. Ik kan helaas nergens meer de scoreblocs kopen. Weet iemand waar ik die nog kan vinden?

  1. Hoi Wouter,
   Volgens mij worden de scoreblokken niet meer los gemaakt. Je moet er eigenlijk bij toeval tegenaan lopen in een spelletjeswinkel, die ze nog als oude voorraad heeft liggen. Als je nog een onbeschreven blaadje hebt, zou je die eventueel kunnen kopiëren. Bij de Kruidvat heb ik het spel (dobbels en scoreblokken) nu een aantal keer voor €4 zien liggen. Helaas dan wel alleen met de voorkant van het scoreblok, dus er is dan maar 1 versie van het spel te spelen. Hopelijk vind je het nog ergens!
   Groetjes,
   Sophie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.