Stalker van Lars Kepler

Op Youtube verschijnt een filmpje en dan binnen een paar uur wordt deze persoon vermoord en vreselijk verminkt. De politie neemt de zaak meteen hoog op na de vondst van het eerste lichaam en gaat op zoek naar aanwijzingen over de dader. Is het een willekeurige moord? Blijkbaar is de dader zo zelfverzekerd dat deze zonder problemen een duidelijk filmpje opstuurt, nog voor de moord heeft plaatsgevonden. Als korte tijd later hetzelfde opnieuw gebeurt, gaan werkelijk alle alarmbellen rinkelen. Deze seriemoordenaar met een angstaanjagende werkwijze stalkt zijn slachtoffers en filmt ze wanneer ze thuis zijn en het niet eens door hebben.

Lees alle reviews over Joona Linna 5 – Stalker

 

De hoogzwangere commissaris Margot Silverman roept de hulp in van Erik Maria Bark, de hypnotiseur uit Hypnose. De manier waarop de slachtoffers worden neergelegd doen hem denken aan een eerdere zaak waaraan hij meewerkte, maar de persoon hij destijds voor de dader aanzag, zit al jarenlang in een inrichting. Zit hij daar onschuldig opgesloten? Of kopieert iemand zijn werkwijze? De informatie die Erik verkrijgt door hypnose biedt geen enkele duidelijkheid. Deze man kan zich echter niets herinneren van de moord, want hij heeft een ongeluk gehad waarbij hij hersenletsel heeft opgelopen, en bovendien heeft hij een alibi voor deze moord.

Joona Linna speelt ook weer de hoofdrol in dit boek. Hij heeft zijn dood in scène gezet om zo de laatste maanden met zijn terminaal zieke vrouw en zijn dochter te kunnen doorbrengen. Tijdens zijn onderduikperiode heeft hij een ernstig ongeluk gehad, waardoor hij lichamelijk niet helemaal in orde is. Wanneer hij bewijs krijgt dat zijn kwelgeest Jurek Walter echt dood is, gaat hij terug naar Stockholm. Daar raakt hij betrokken bij een moordzaak die onderzocht wordt door Margot, al zit niet iedereen daar op te wachten. Ondanks dat hij lang weg is geweest, is hij geen spat veranderd: nog steeds koppig en een individualist met zijn onorthodoxe werkwijze.

Het echtpaar Alexandra Coelho en Alexander Ahndoril zit achter het pseudoniem Lars Kepler. In 2010 brachten ze hun eerste thriller Hypnose uit met de uit Finland afkomstige rechercheur Joona Linna in de hoofdrol. Ook in de boeken Contract, Getuige en Slaap die hierna volgenden heeft hij de hoofdrol. Stalker gaat verder waar Slaap eindigde. Het is daarom wel aan te raden om ze op volgorde te lezen, hoewel er voldoende wordt uitgelegd dat je het verhaal los ook kunt volgen.

Door dit boek zal ik nu sneller de gordijnen dicht doen. Stalker is een bloedstollend spannend verhaal dat wordt beschreven vanuit meerdere perspectieven. Je komt snel in het verhaal en wilt het boek niet meer wegleggen voor je weet wie de moordenaar is. Ook zijn er in dit boek niet te veel zijwegen en personages, wat ik in eerdere boeken van deze schrijvers wel vond. Helaas zijn de karakters niet helemaal goed uitgewerkt. Met name de personage van commissaris Margot had veel beter uitgediept kunnen worden. De rol van psychiater Erik heeft dan veel meer inbreng. Ook het verhaal rondom het motief van de dader had beter gekund. Aan het eind van het verhaal wordt de dader wel heel makkelijk aangewezen en is er opeens wel veel bewijsmateriaal beschikbaar. Daardoor is het begin van het boek veel sterker dan het eind. Toch blijft je door de spannende schrijfstijl wel geboeid en moet je dit boek zeker niet voor het slapen gaan lezen.

Dit artikel bevat affiliate links.
Door er op te klikken en een aankoop te doen, krijg ik er een percentage van.
Zo je steunt mijn blog, terwijl het voor jou niets extra kost.

 

3 gedachten over “Stalker van Lars Kepler”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.