Bosch tot bruegel

Rotterdam: Van Bosch tot Bruegel in het Boijmans Van Beuningen

De ontdekking van het dagelijks leven in de 16e eeuw is het thema van de tentoonstelling van Bosch tot Bruegel in het Boijmans Van Beuningen. Dat zijn ongeveer 80 schilderijen en prenten die beelden laten zien van heel veel feestjes bijvoorbeeld in bordelen, ter ere van heiligen en met eten in overvloed.

Bosch tot bruegel pannekoekenWaar eerder de schilderkunst over religie ging of portretten van belangrijke personen waren, werd nu het dagelijkse leven als inspiratie gebruikt: Feestvierende boeren, schunnige beelden van monniken, maar ook oplichters, troubadours en dronkenlappen. En er wordt de draak gestoken met narren en zottekoppen. Heel veel politiek incorrecte beelden met veel ironie en spot. Lust en hebzucht zijn duidelijke onderwerpen die veelvuldig voorkomen.

Naast de schilderijen en prenten zijn er ook voorwerpen en teksten uit die tijd te zien. Zoals de naam van de tentoonstelling al aangeeft laat het verschillende schilderijen van Jheronimus Bosch tot Pieter Bruegel de Oude zien. Verder zijn er schilderijen en prenten te zien van Lucas van Leyden, Quinten Massys, Jan Massys, Jan Sanders van Hemessen, Marinus van Reymerswaele, Jan Provoost, Ambrosius Benson en Pieter Aertsen.

Het drieluik De Hooiwagen van Jheronimus Bosch is echt een van de pronkstukken van de collectie. Voor het eerst in 450 jaar is dit stuk in Nederland te zien. In 1570 werd het door de Spaanse koning Filips II gekocht voor zijn privécollectie en het is onlangs nog gerestaureerd.

Activiteiten

Ook zijn er speciale activiteiten rondom deze tentoonstelling zoals een familiespel, iedere zondag familierondleidingen en op zondag 6 december de Boijmans Club Kinderworkshop. Er is een introductiecursus over de 16de-eeuwse genreschilderkunst op 18 en 25 november en 2 december (reserveren verplicht) en in samenwerking met het Laurensberaad organiseert het museum een kerkdienst op zaterdag 28 november. Verder worden er rondleidingen gegeven en kun je de multimediatour huren in het museum of deze volgen op je smartphone. Op zondag 17 januari wordt de tentoonstelling afgesloten met een concert met muziek uit de 16e eeuw.Bosch tot bruegel

Alleen vanavond , donderdag 19 november, is er een speciale mogelijkheid om de tentoonstelling tijden de avonduren te komen bezoeken. Deze exclusieve avondopenstelling is open van 18 tot 21 uur. Kaartjes zijn hier online te koop.

Een nadeel van deze tentoonstelling vonden we dat het zo druk was, waardoor de schilderijen vaak niet goed te bekijken waren. Een aantal schilderijen zijn vrij groot, maar de meeste klein of in ieder geval heel fijntjes geschilderd of getekend. Dus wil je die van dichtbij observeren om ook alle details te zien.

Na het bekijken van deze tentoonstelling ook de rest van het museum bekeken, maar het museum zelf spreekt ons niet aan. Het is te onoverzichtelijk en hokkerig, waardoor je je slecht kan oriënteren en geen idee hebt waar je naar toe moet. Het was fijn om af en toe in een wat grotere zaal te komen. De collectie vond ik wel heel mooi, zeker de meer modernere werken zoals van Monet, Dali en Mondriaan. Zelfs de Pindakaasvloer kunnen bewonderen.

 boijmans van beuningen pindakaasvloer boijmans van beuningen

 

 

 

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.