SintPannekoek Jan Kruis Jan, Jans en de kinderen

Rotterdam: Sint Pannekoek

Het is vandaag 29 november, dus dat betekent dat het Sint Pannekoek is. Deze oude Rotterdamse traditie is in de jaren 80 bedacht door Jan Kruis in het stripverhaal van Jan, Jans en de kinderen en zijn te vinden in de stripboeken nr. 16 en 24.

SintPannekoek Jan, Jans en de kinderen Jan Kruis
bron: Jan, Jans en de kinderen van Jan Kruis

Pannenkoeken voor je laten bakken

Wil je Sint Pannekoek niet alleen vieren, kom daar tussen 17 en 21 uur naar de Koningskerk aan de Stieltjesstraat 30 in Rotterdam. Hier kun je onbeperkt pannenkoeken eten en uiteindelijk bepaal je zelf de prijs. De andere locatie in Rotterdam vind je hier.

Al het geld dat opgehaald wordt, gaat naar het goede doel: Stichting Jarige Job Nederland. Deze stichting trakteert kinderen uit de armste gezinnen in de samenleving op een leuke verjaardag met een Verjaardagsbox  met versiering, traktaties voor de klas en de leraren, wat lekkers voor de visite en natuurlijk een mooi cadeau. Meld je aan op www.sintpannekoek.nl.

Zelf pannenkoeken bakken

Om zelf ongeveer 5 grote pannenkoeken te bakken heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 200 gr meel
  • 400 ml melk
  • snufje zout
  • 1 ei
  • scheutje olie
  • beetje boter om in te bakken
  • stroop
  • poedersuiker

Mix het meel en de melk tot een glad beslag en voeg daarna het ei toe. Meng als laatste nog een scheutje olie en een snufje zout er doorheen. Verwarm de koekenpan en smelt een klontje boter. Schep flinke soeplepel beslag erin, maar niet te veel, want dan wordt de pannenkoek te dik. Laat het net zolang bakken tot het beslag aan de bovenkant helemaal verkleurd is. Daarna draai je de pannenkoek om en bak je de andere kant tot deze een mooi bruin kleurtje heeft gekregen.

Nadat je de pannenkoek op je hoofd gelegd hebt en elkaar een vrolijk en gezegend Sint Pannekoek heb gewenst, versier je hem nog met een lekkere dikke laag stroop of poedersuiker!

Je kan de pannenkoek extra smakelijk maken door voor je het beslag in de pan gooit eerst wat plakjes spek uit te bakken. Na het omdraaien nog wat kaas erover en je hebt een heerlijke hartige pannenkoek.

Wil je liever een zoete pannenkoek, leg dan stukjes appel en rozijntjes of banaan op het beslag. Of maak er een tropisch spektakel van door er ananas aan toe te voegen. Kies iets wat je zelf het lekkerst is.

Als 5 pannenkoeken niet genoeg blijken te zijn, dan kun je de volgende verhoudingen aanhouden: 1 ei per 200 gram meel en melk is de dubbele hoeveel in ml van het aantal gram meel.

Een echt traditie

SintPannekoek Jan Kruis tweede strip Jan, Jans en de kinderen
Bron: Jan, Jans en de kinderen van Jan Kruis

In de jaren 80 was het groene boekje der Nederlandse spelling er nog niet, dus ook niet dat er 3 keer een n in het woord pannenkoek hoort. Van daar dat het Sint Pannekoek is en niet Sint Pannenkoek. Waar het begon in studentenhuizen, is er nu een landelijke traditie van Sint Pannekoek. Als je bijvoorbeeld op Twitter of Facebook zoekt op de hashtag #sintpannekoek vind je veel foto’s van volwassen mensen met een pannenkoek op hun hoofd.

Of het nou de heer des huizes of de vrouw is die van het werk thuis komt, dat maakt eigenlijk ook niet uit. Dat maakte opa als niets uit, dus zo flexibel is deze traditie wel.

Ga jij dit jaar Sint Pannekoek ook vieren?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.