Rotterdam: Maand van de onderwereld

Als ik denk aan de onderwereld van Rotterdam, dan denk ik als eerste aan het criminele circuit. Het beeld dat sommige van Rotterdam hebben, is toch dat het een wat grimmige havenstad is met handel die het daglicht niet kan verdragen. Toch gaat de maand van de Rotterdamse onderwereld hier niet over. Het gaat letterlijk over de wereld onder Rotterdam, dus wat er in de grond gebeurd. Misschien dat je wel al eens met de metro ondergronds bent geweest, maar er is natuurlijk veel meer. Denk aan elektriciteitskabels, bedrading voor telefoon, internet en tv, maar ook drinkwater- en rioolbuizen.

Documentaire Rotterdam van onderen

In de speciale vijfdelige documentaire serie is al veel te zien van de Rotterdamse onderwereld. Je krijgt een kijkje op plekken waar je normaal niet zomaar mag komen. Hieronder vind je deel 1.

De afleveringen van de tweede serie Rotterdam van Onderen zijn te zien bij Open Rotterdam op vrijdag 28 oktober, 4, 11, 18 en 25 november om
18.30 uur. Maar het is natuurlijk nog veel leuker om het met eigen ogen te gaan bekijken!

Activiteiten

Als het je leuk lijkt om een keer onderin de basculekelder van de Erasmusbrug te kijken , dan kan dat op zaterdag 19 november om 11, 12, 14 en 15 uur. Hier kun je zien hoe 1050 ton contragewicht verplaatst moet worden om te zorgen dat het wegdek opengeklapt kan worden voor de doorgang van de scheepsvaart. De verzamellocatie is voor het KPN gebouw bij station Wilheminaplein aan de voet van de Erasmusbrug.

Met een stadsarcheoloog kun je met de Tijdtrap in de Markthal afdalen in de geschiedenis van de stad. Tijdens het bouwen van de Markthal zijn er verschillende archeologische schatten gevonden. De Tijddtrap is een permanente tentoonstellingsruimte in het (rol)trappenhuis, maar op zaterdag 19 november om 9.30, 10.30, 12.30 en 13.30 zal de archeoloog er bijzondere verhalen bij vertellen. Niet alleen wordt er meer verteld over de vondsten, maar ook gereedschappen die de archeoloog gebruikt. De verzamellocatie is het trappenhuis van de parkeergarage van de Markthal op Etage -1.

Wist je dat er een ondergrondse waterberging onder de parkeergarage Museumpark zit? En dat er tien miljoen liter water in past? Daar leer je meer over tijdens de excursie naar het rioolgemaal aan de Westersingel (Westersingel 314) op zaterdag 19 november om 11, 12, 14 en 15 uur. Dit is slechts een van de ongeveer duizend rioolgemalen die Rotterdam kent. Ook krijg je een kijkje in de ondergrondse panoramazaal.

Onder de grond lopen natuurlijk heel veel leidingen, buizen, kabels, maar ook metro’s. De ondergrondspecialisten van het gemeentelijke Ingenieursbureau nemen je mee op een wandeling door het centrum en laten je zien, wat je normaal niet ziet. Verzamelen bij de Centrale Bibliotheek, Hoogstraat 110 (voor de hoofdingang) om 10, 12.30 en 14 uur op zaterdag 19 november.

Op zaterdag 19 november van 10-11.30 uur kun je een kijkje nemen bij Dokhaven (Bonn & Meeswerf 205), het enige ondergrondse rioolwaterzuivering in Nederland. Al meer dan 25 jaar maakt de rioolwaterzuiveringsinstallatie van Dokhaven op een oppervlakte van 10 voetbalvelden het afvalwater van een half miljoen inwoners weer voor 95% zuiver. Ook kun je de Cenirelta-proefinstallatie bezoeken, waar Waterschap Hollandse Delta probeert met behulp van (koude) Anammox-bacteriën energie besparend het afvalwater te zuiveren.

Op 17 november kun je van 15.30-17.00 uur en op 22 november van 19.00-20.30 uur een kijkje achter de schermen nemen bij de Maastunnel (Charloissehoofd 25 (ingang roltrappenhuis zuidzijde)). Normaal kom je misschien wel eens in de twee autobuizen of de fiets- of voetgangerstunnel en dan heb je vast ook wel eens op één van de 8 roltrappen gestaan, die de oudste roltrappen van Nederland zijn. Tijdens deze excursie kun je ook eens kijken onder de roltrappen of de ventilatieschachten volgen en een kijkje nemen in de controlekamer van het ventilatiegebouw. Uiteindelijk kom je uit op het diepste punt onder de Maas.

Altijd al eens een atoombunker van binnen willen zien? In Rotterdam zijn er nog een aantal atoombunkers uit de tijd van de Koude Oorlog met nog exact dezelfde inrichting als toen. De meeste bunkers zijn nog in gebruik en zijn daarom niet te bezichtigen, maar deze bunker voor de Rotterdamse Haven is wel opengesteld. Op zaterdag 26 november iedere 3 kwartier tussen 10.30 en 16.15 uur kun je deze bekijken en verhalen horen over de Koude Oorlog. De verzamellocatie is op de Bunker met kijksleuf aan de strandboulevard te Hoek van Holland.

Meer informatie over de Maand van de onderwereld en alle activiteiten, vind je hier!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.