de aanval op Rotterdam

Rotterdam: De Aanval op Rotterdam in de onderzeebootloods

Deze week is de laatste week van de tentoonstelling De Aanval op Rotterdam. Het gaat over de 5 dagen strijd om Rotterdam die begin mei  75 jaar geleden geleverd is. Op 12 meter brede schermen worden beelden getoond uit die tijd, zowel foto’s als film. Die worden van commentaar voorzien door bewoners, Nederlandse militairen en Duitse soldaten. Verder worden er persoonlijk verhalen verteld en staan er ook verschillende objecten van de soldaten en uit die tijd tentoongesteld. Op deze manier kom je door De Aanval meer te weten over het strijdverloop, de verwarring en de angst.

de aanval op Rotterdam vliegtuig    De aanval verwoest gebied Rotterdam

In de hal van De Aanval hangt een grote Heinkel He 111, het type bommenwerper dat de stad verwoestte. Doordat de Duitsers zich bij de bruggen bevonden is er in een soort driehoek daarboven gebombardeerd. In een maquette laten ze zien wat de gevolgen van het bombardement zijn geweest en welke delen van de stad zijn verwoest: door het bombardement zelf of door de daaropvolgende brand.

de aanval op Rotterdam vliegtuig   De aanval op Rotterdam brand

Ik heb nooit geweten dat er zoveel bewegende beelden waren uit die tijd. Ook bleken er een hoop misverstanden te zijn door slechte communicatie. Een ultimatum was gesteld om 15 uur, maar er was niet gespecificeerd of dat Nederlandse tijd was of de tijd van het hoofdkwartier in Duitsland. Ook was het eerste bevel niet ondertekend door een Duitse officier en werd daarom niet rechtsgeldig gevonden. En een ander probleem was, dat zodra de bommenwerpers opgestegen waren, ze niet meer terug te roepen waren, want er was geen verbinding mogelijk.

Door de setting van de donkere hal met het ontzagwekkende vliegtuig boven je hoofd komt het intense verhaal van De Aanval goed binnen. Na het lezen van het boek De Lege Stad van Simone van der Vlught had ik al een beeld gekregen van deze tijd in de Rotterdamse geschiedenis, maar met deze beelden erbij is het helemaal indrukwekkend!

De aanval op Rotterdam

De Aanval op Rotterdam is nog te zien tot en met 25 oktober in de Onderzeebootloods op de RDM op de Heijplaat. Dit is dus de laatste week en het is elke dag geopend van 11 tot 17 uur. Aankomende vrijdag, 23 oktober, om 11 uur kun je een historische stadstoer naar De Aanval volgen onderleiding van de gidsen van Gilde Rotterdam. Op zaterdag 24 oktober om 19 uur wordt nog een lezing met concert gehouden met een exclusief optreden van het Doelenkwartet en lezing onder de Heinkel. Je kan De Aanval makkelijk bereiken met de waterbus of watertaxi.

 

One thought to “Rotterdam: De Aanval op Rotterdam in de onderzeebootloods”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.