Opgeruimd staat netjes: tips voor je kledingkast

Een paar weken geleden had ik al bij mijn ouders geholpen met opruimen en daar ben ik nu ook mee begonnen bij ons zelf thuis. Als eerste maar een mijn kledingkast aangepakt. Dat is een plek die je iedere dag ziet, maar zolang de deuren nog dicht kunnen, heb je er toch niet echt last van. Dit is dan ook meteen het enige voordeel van een gewone kledingkast wat ik kan bedenken ten opzichte van een inloopkledingkast! Maar tijd voor verandering, zelfs voor ik het boek Opgeruimd! van Marie Kondo gelezen heb. En na het opruimen van mijn kledingkast (2 weken geleden) heb ik gisteravond het boek als nog gelezen en onderaan kun je lezen wat ik nu anders gedaan zou hebben.

Mijn kledingkast

Zo zag mijn kledingkast er vooraf uit:

kledingkast voor plankengedeelte    kledingkast voor hanggedeelte

Het lijkt misschien niet heel erg, maar overal liggen 2 stapels achter elkaar en 3 naast elkaar. Maar dat is niet het ergste, want een groot deel van mijn kleding ligt ergens anders in huis te slingeren: In een stapel om op te vouwen, de schone was die van het wasrek is gehaald, maar nog niet in de kast gelegd en zelfs nog een reiskoffertje van een weekend al meer dan een week geleden.

kledingkast volle kruk     kledingkast schone was

kledingkast reiskoffer

Opruimtips voor je kledingkast

 1. Maak je kast schoon. Als die toch al helemaal leeg is, dan is dit een kleine moeite.
 2. Haal de planken helemaal leeg. Pas als je alles eruit gehaald hebt, weet je ook wat je hebt en wat je moet gaan opruimen. Geen half werk dus.
 3. Deel je kleding groepen
  • Weg: kleding waar scheuren in zitten of vlekken die er echt niet meer uit kunnen, deze moeten in de vuilnisbak.
  • Recycle: Dit is kleding die je zelf niet meer wilt of past, maar er nog wel prima uitziet. Je kan familieleden of vriendinnen blij mee maken, maar je zou dit ook naar een kledingbak kunnen brengen zodat ze goed terecht komen. Als je er echt van wilt profiteren, ga dan naar een kledingruilbeurs bijvoorbeeld via Little Green Dress of de Waslijn. Jij raakt de kleding die je niet meer draagt kwijt en krijgt er ook nog weer nieuwe items voor terug! Andere optie is natuurlijk het online (marktplaats of United Wardrope) of bij een rommel-/kledingmarkt verkopen.
  • Zomer: Echte zomerkleding, zoals korte broeken, zal je de aankomende tijd niet nodig hebben, dus leg dit stapeltje ergens achteraan. Blijf wel kritisch kijken of je het echt zal gaan dragen aankomende zomer.
  • Sport: En dan heb ik zelfs mij sportkleding eigenlijk nog weer in groepen onderverdeeld in wielrennen, fitness en wintersport. Het is handig om dit soort dingen bij elkaar te leggen.
  • Twijfel: Dit is de kleding die je eigenlijk al lange tijd niet gedragen hebt, maar toch een speciale band mee hebt doordat je het bij een speciale gelegenheid gedragen hebt of misschien bewaart voor een slankere periode. Bedenk wel goed dat als je nu al twijfelt, er waarschijnlijk een goede reden voor die twijfel is, want anders was je er wel heel enthousiast over geweest. Iets bewaren voor ooit/onduidelijk moment/later heeft geen nut. Dan is het uit de mode of past het niet meer bij jou. Zonde om het dan te bewaren.
 4. Vouw je kleding netjes op. Dit kan al zo’n verschil maken met hoe het eruit ziet. Ook in het hanggedeelte wil je het netjes hebben, dus zorg dat het niet te veel op elkaar gepropt hangt en dat er per hangertje maar 1 kledingstuk op hangt. Gebruik eventueel ruimtebesparende hangers, waarbij meerdere hangers onder elkaar hangen.
 5. Bewaar je accessoires en ondergoed in leuke mandjes. Zo houd je je kast overzichtelijk
 6. Houd het netjes. Je hebt nu zo je best gedaan om het mooi te maken, zorg dan ook dat dit zo blijft. Dus niet meer je schone wasgoed er bij in proppen. Als het goed is, hebt je ruimte gemaakt door wat kleding weg te gooien en daarom past deze kleding er dus weer makkelijk bij. Houd jezelf aan de regel dat als je er iets nieuws bij krijgt, dat er ook iets ouds weggaat.

Het eindresultaat

In totaal heb ik 15 kledingitems echt weggegooid. Verder zijn er 46 kledingstukken in een zak gedaan om naar een kledingbak te brengen.

Kledingkast weggooien

Het ergste was misschien wel een twijfel-stapel, die ik na de verhuizing al apart had gelegd en nu, meer dan een half jaar later, onaangeroerd nog steeds in de kast lag. Ik had helemaal niets van die stapel gemist. Dat was dus een kwestie van de zak openhouden en het erin schuiven. Dit en nog wat andere kledingstukken heb ik naar een kledingbak van het Leger de Heils gebracht.

Mijn kledingkast nu is netjes opgeruimd, waardoor kleding niet meer op elkaar gepropt ligt en het nu een stuk overzichtelijker is geworden. In plaats van 3 stapel naast elkaar liggen er nu nog maar 2 stapels. En achterin ligt op sommige planken nog wel een tweede stapel met bijvoorbeeld zomerkleding, die ik toch niet direct nodig heb. Zo ziet mijn kledingkast er nu uit:

kledingkast opruimen na leggedeelte   kledingkast opruimen na hanggedeelte

Marie Kondo

Mijn kledingkast had ik twee weken geleden al opgeruimd en gisteren heb ik het boek Opgeruimd! van Marie Kondo gelezen. Ik moet zeggen dat ik het niet heel slecht heb gedaan, maar als ik het boek eerst had gelezen en dus de KonMari-methode had gebruikt, had ik het misschien toch wel wat anders gedaan. Ik heb wat praktischer gekeken dat alleen “maakt het me blij”. Het is gewoon handig om voldoende sportshirtjes te hebben, anders moet je veel te vaak wassen.

Mijn kleding ligt nog steeds plat opgevouwen, want het lijkt me onhandig om het rechtop te plaatsen, want dan moet je met bakken gaan werken. Tot op ooghoogte gaat dat wel werken, maar daarboven moet je dan iedere keer zo’n bak eruit trekken. Wel ga ik mijn sokken en panty’s nog netjes maken, want die van mij liggen nog in elkaar gefrot. Ik heb nog een aantal kledingstukken waarbij ik gedacht heb: zal ik buiten niet meer aandoen, maar kan prima voor een luie dag thuis. Die ga ik ook nog weggooien. Als je je er buiten niet mee wilt vertonen, dan zijn ze niet goed genoeg meer voor jou.

<object data=”//embedbol.com/product/9200000036034901/product.svg?siteid=32578&report-name=MarieKondo&report-subid=Boek” width=”30%” height=”auto” style=”position:static!important;”><a href=”https://www.bol.com/nl/p/opgeruimd/9200000036034901/”>Lees alle reviews over Opgeruimd!</a></object>

Een nadeel van haar methode vond ik wel dat er overal geschreven wordt over dat je bij opruimen eerste veel dingen weg moet doen voordat je kan gaan opbergen. Het enige moment dat ze recyclen noemt, is in een negatieve context. Ze beschrijft wat een grotere chaos dan een aardbeving kan aanrichten en dat je als je moeder, aka de recycle-manager, of andere familieleden zich met je opruimen gaan bemoeien. Ik vind het zonde om spullen die nog goed zijn weg te gooien. Denk daarom ook aan marktplaats, gratis af te halen-groepen op facebook, weggeefbeurzen of een goed doel voor je dingen bij de vuilnis zet.

Nu ik heb boek gelezen heb, wil ik wel heel graag opruimen. Het werkt enorm motiverend, ondanks dat ze het soms wat zweverig geschreven heeft. De kledingkast is het makkelijkst om mee te beginnen, dus nu maar eens goed naar de rest van het huis gaan kijken wat er verder nog weg kan.

Dit artikel bevat affiliate links.
Door er op te klikken en een aankoop te doen, krijg ik er een percentage van.
Zo je steunt mijn blog, terwijl het voor jou niets extra kost.

Heb jij de Konmarie-methode al toegepast?

 

One thought to “Opgeruimd staat netjes: tips voor je kledingkast”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.