Nijntje voetenzak voorpand

Gehaakte Nijntje voetenzak

Een paar vriendinnetjes zijn in januari bevallen, dus mocht ik de afgelopen tijd weer een aantal kraamcadeautjes haken. Het was niet lastig om te bedenken wat ik wilde maken. Het voordeel van kraamcadeautjes is dat je het al lang van te voren weet en dus ook de tijd hebt om een groot project te maken. Michelle van Kersenbloesems was bezig met een gehaakte voetenzak voor haar eigen dochtertje. Dat zag er zo mooi uit dat ik ook wel zoiets wilde maken!

Nijntje voetenzak compleet

Voetenzak patroon

Het patroon voor de voetenzak dat ik gevolgd heb, komt van Natasja op de Breiclub website.

Gaten op de juiste plekken

Het handige aan dit patroon is dat er ook de riemsgaten voor een maxi cosi er al in staan. Bij de schouders zitten 2 gaten, zodat als de riempjes hoger komen te zitten als het kindje groter wordt, het ook nog steeds goed past en de voetenzak ook dan gebruikt kan worden.

Nijntje voetenzak achterpand   Nijntje voetenzak riemsgaten

Hoewel het patroon aangeeft dat het voor en achterpand aan 1 stuk gemaakt worden, heb ik het als 2 losse delen gemaakt. Op het voorpand heb ik namelijk een afbeelding van Nijntje gemaakt en ik vond het handiger om dat rechtop te maken in plaats van op de kop te werken.

De bovenkant van het achterpand wordt tegen elkaar genaaid tot een capuchon.

Granietsteek

De achterkant en rondom het Nijntje aan de voorkant heb ik de granietsteek gebruikt. Hierbij wissel je een vaste met een losse af. In de volgende regel maak je de vaste in de ruimte van de losse.

Nijntje

Het Nijntje figuur heb ik met allemaal vasten gemaakt. Door de kleurwisselingen zitten er aan de achterkant wel veel losse draden. Doordat het helemaal gevoerd is met fleece hoefden deze draden niet weggewerkt te worden. Het patroon voor Nijntje kun je op Pinterest vinden als je zoekt op “Nijntje haken” of “Nijntje kruissteek”. De hoogte van de voorkant is met de 10 cm voor de omslag.

Nijntje voetenzak voorpand

Hoewel ik het netjes had uitgemeten, bleken beide delen niet breed genoeg. Natuurlijk kwam ik daar pas achter toen ik al een groot deel af had en het niet meer wilde uithalen. Daarom heb ik rondom nog een aantal rondes gemaakt met vasten.

Knopen en lusjes

Nadat zowel de voor- als achterkant af was, heb ik er de knopen en lusjes aan de zijkanten opgezet. De lusjes heb ik gemaakt door 5 vasten te haken door zijkant, daarna 14 lossen en dan 5 vasten naast het andere rijtje. Op die manier weet je zeker dat de lusjes goed blijven zitten, ook als er aan getrokken wordt.

Nijntje voetenzak knopen en lusjes   Nijntje voetenzak knopen

Voeren met fleece stof

Op het moment dat je denkt dat je de voetenzak bijna af hebt en “alleen” de fleece stof er nog in hoeft, blijkt het toch nog flink wat werk te zijn 😉 Mocht je een naaimachine hebben, dan kan ik je aanraden die hiervoor te gebruiken.

Om het extra warm te maken voor in de winter, maar ook om de draden aan de achterkant niet allemaal te hoeven wegwerken, wordt de voetenzak gevoerd met fleece. Met een festonsteek heb ik de fleece deken er handmatig in vast gemaakt. Het was lastig om de steken gelijkmatig verdeeld te krijgen, maar het helpt om na iedere steek de naald er netjes recht door te steken. Op een gegeven moment krijg je er wel een bepaald ritme in.

Nijntje voetenzak lusjes   Nijntje voetenzak knopen

Eindresultaat

Het heeft even geduurd totdat ik het eindresultaat kon laten zien. De voetenzak lag al een poosje te wachten tot hij als kraamcadeautje gegeven kon worden aan de mooie, kleine Hannah. Het moest toch nog even een verrassing blijven voor de ouders. Deze Nijntje voetenzak was ontzettend leuk om te maken! Ik hoop dat ze er veel plezier aan zullen beleven!

Nijntje voetenzak compleet

 

7 gedachten over “Gehaakte Nijntje voetenzak”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.