muts licht blauw

Mutsjes voor Innocent smoothies

Het is nog even wachten tot 25 januari, maar dan vind je de kleine mutsjes weer op de Innocent smoothies bij de Kiosk, Albert Heijn en AH To Go. De mutsjes zijn bedoeld om aandacht te vragen en geld in te zamelen voor eenzame ouderen. Heel veel mensen (vrijwilligers in Nederland, maar ook in de rest van Europa) breien en haken de kleine mutsjes die door Innocent op de smoothies zetten. Voor elk verkochte smoothie met mutsje in Nederland wordt 20 cent aan het Nationaal Ouderenfonds gedoneerd.

Goedgemutste Breicampagne

Dit is het 10e jaar dat de Goedgemutste Breicampagne wordt georganiseerd en ieder jaar is de actie groter geworden. In het eerste jaar werden er 3000 smoothies met muts verkocht en afgelopen jaar is dat al opgelopen naar meer dan 100.000. Wat betekent dat het afgelopen jaar € 20.000 aan het Ouderenfonds werd gegeven. In totaal zijn er al meer dan 11 miljoen mutsen gemaakt en ging er bijna 4 miljoen euro naar het goede doel.

muts licht blauw op fles

Nationaal Ouderenfonds

In Nederland zijn ongeveer 1 miljoen ouderen wel een eenzaam en zelfs tweehonderdduizend ouderen extreem eenzaam. Het Nationaal Ouderenfonds zet zich in voor ouderen en helpt ze op verschillende manieren. Zo organiseren ze bijvoorbeeld gezellige activiteiten, gezamenlijke diners en uitjes voor eenzame ouderen en brengen ze zo met elkaar en anderen in contact.

Op www.degoedgemutstebreicampagne.nl lees je alles over deze actie en het goede doel.

muts licht blauw

Zelf meedoen

Je kan natuurlijk meteen gaan beginnen met het breien of haken van mutsjes voor op de smoothies. Dit jaar zullen ze dan niet meer in de winkel komen te staan, maar dan kun je in december een hele stapel mutsjes af hebben en ben je in ieder geval op tijd voor volgend jaar.

Natuurlijk ben je helemaal vrij om de mutsen te maken zoals je dat zelf wilt. Voor deze Goedgemutste Breicampagne mag je de mutsen zowel breien als haken in alle kleuren en vormen die je zelf wilt. Je kan dus genoeg gekke vormen te bedenken. Maar ook als je wat minder inspiratie hebt, kun je kijken op de website voor verschillende patronen.

Kun je niet breien of haken of heb je geen zin om de mutsjes te maken, dan kun je natuurlijk ook dit goede sponsoren door een smoothie met een mutsje te kopen.

muts licht blauw

De aankomende tijd zal ik de mutsjes laten zien die ik gemaakt heb en ook de patronen delen. De eerste die ik gebreid heb, is de meest simpele mogelijk volgens het beginners patroon.

Op een breinaald van 3 mm heb ik 28 steken opgezet en daar 14 naalden tricotsteek gebreid: de een recht, de volgende averechts en zo om-en-om. In de 15e naald 2 steken samen recht gebreid en de volgende rij 2 steken samen averechts gebreid. Daarna de draad afknippen en die door de steken op de naald halen. De bovenkant zit nu mooi bij elkaar en als laatste ook de zijkant dicht gemaakt.

Dit is natuurlijk niet een heel bijzonder mutsje, maar je moet toch ergens beginnen. Een overzicht van alle mutsjes vind je hier!

Heb jij ook al eens een mutsje gemaakt voor de goedgemutste breicampagne?

 

6 gedachten over “Mutsjes voor Innocent smoothies”

  1. wow je hebt me gemotiveerd wil ook beginnen met breien maar wist niet wat maar deze actie is idd erg goed ff kijken of ik t patroontje kan vinden 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.