Luchtige chocolademousse

Het originele recept voor dit overheerlijke chocolademousse toetje is van Patty Brard en stond in het kookboek “De nieuwe studentenkeuken” van Daan Faber en Maarten Hoekstra. Als je het wilt maken voor een hongerig elftal, dan kan ik je aanraden om het recept te volgen zoals het in het kookboek staat. Als je het wilt maken als toetje voor een kleiner gezelschap, dan kunnen je het misschien beter aanpassen, zoals ik heb gedaan.IMG_3768

Voor mijn luchtige chocolademousse heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 4 eiwitten
  • 125 ml slagroom
  • 75 gr suiker (of iets meer als je van zoet houdt)
  • 100 gr extra pure chocolade
  • 2 eetlepels cacao

IMG_3767

Klop de eiwitten (die ik heel toevallig nog over had van het maken van de tiramisu) met 50 gr suiker helemaal stijf, net zolang tot je de kom boven je hoofd op de kop durft te houden. Om te zorgen dat dit lukt, is het wel heel belangrijk dat de kom en gardes helemaal schoon en vooral vetvrij zijn. Verder moet je er ook op letten dat er geen restje eidooier in je eiwitten zitten.

Smelt de chocolade au bain marie op laag vuur in een pannetje met warm water tot die helemaal zacht is. Klop de slagroom met de overige suiker tot het net niet helemaal stijf is en mix de cacao er ook doorheen. Laat de chocolade iets afkoelen, maar die moet nog wel vloeibaar blijven en nog niet stollen, en meng die door de slagroom. Even opletten dat je dit niet te veel mixt, want dan maak je er boter van.

Spatel de eiwitten voorzichtig door de chocolade slagroom tot je een mooi egaal mengsel hebt. Je kan er nog stukjes chocolade doorheen doen voor een beetje bite. Verdeel dit over de bakjes en zet het in de koelkast om in een paar uur op te stijven.

IMG_3775

Ik had de mousse in kleine glaasjes gedaan, want hij is wel een beetje machtig en het was voor bij de tiramisu.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.