Lieve Mama van Esther Verhoef

De afgelopen weken heb ik al minsten 5 recensies over Lieve Mama van Esther Verhoef voorbij zien komen, maar ik vind dit boek het ook echt wel waard. Zeker na de Kraamhulp, kon ik niet wachten tot er weer een nieuwe zou uitkomen. Het is in maart uitgekomen en toen ik het kreeg, heb ik het boek binnen 2 dagen uitgelezen!

Helen Möhring werkt fulltime als verkoeververpleegkundige in het ziekenhuis en is getrouwd met Werner, die op onregelmatige tijden werkt als manager van vier  restaurants, waardoor hij weinig thuis is. Samen hebben ze drie kinderen (Sara, Thom en Emma) in de puberleeftijd en wonen in een prachtige villa. Op een avond wanneer alleen Werner thuis is, wordt het huis overvallen door Brian met een neppistool om daar snel veel cash geld te kunnen halen, terwijl Ralf Venema op de uitkijk staat. Helen komt onverwacht eerder thuis en er plotseling schoten klinken, weet Ralf dat er iets goed mis is.

Verhoef_Lieve_mamaRalf besluit zelf op onderzoek uit te gaan om uit te vinden wat er met Brian is gebeurd, want hij kan door zijn medeplichtigheid niet naar de politie met zijn verhaal. Met hulp van Naomi, het vriendinnetje van Brian en bevriend met Sara, komt hij zelfs in het huis van de familie Möhring. Hij heeft er alle tijd voor, want hij gaat niet naar school en werkt ook niet. Door het mislukken van de overval, zit hij nog wel met een geld probleem en dat wordt alleen maar groter als drugsdealer Mikey hem verantwoordelijk stelt voor de schuld van Brian. De moeder van Ralf zit hem de hele tijd te pushen om een baan te zoeken. Op het irritante af, waardoor hij steeds minder met zijn moeder heeft. Als hij op een gegeven moment vraagt hem te vertrouwen en hem te helpen, doet ze dat en ziet hij ook dat ze hem onvoorwaardelijk steunt. Ook moet hij Naomi en Sara uiteindelijk uitleggen, hoe hij betrokken is bij de hele situatie.

De relatie tussen Helen en Werner, die toch al wat stroef liep, komt onder nog grotere spanning te staan door de overval. Ze proberen het dagelijks leven en de geplande feestjes gewoon door te laten lopen. Als poging om hun huwelijk te redden, gaan ze een weekend naar Engeland waar ze ook hun eerste vakantie samen gevierd hebben. Langzaam kom je er tijdens het verhaal achter dat er nog meer geheimen zijn.

Verhoef_Lieve_mama_breed

De hoofdstukken worden afwisselend geschreven vanuit het perspectief van Helen en Ralf. Hier zitten soms ook nog passages van Heleen dagboek in de vorm van brieven aan haar overleden moeder. Het hele verhaal speelt zich in ongeveer 11 dagen af. Bijna ieder hoofdstuk eindigt het een cliffhanger, waardoor je het boek niet weg kan leggen. Er zitten een paar opvallende wendingen in en ook de ontknoping was totaal anders dan ik verwacht had! Het einde is verrassend, maar ook wel wat abrupt. Het had nog wel wat langer mogen duren.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.