December is de maand om te geven en te delen! Heb jij ook koekhuisjes gebakken/gehaakt/gemaakt? Deel het dan en spam de link naar jouw eigen bericht bij de reacties!
Al meerdere keren was ik bij Dille & Kamille geweest en zag ik het vormpje om koekhuisjes te maken die je dan op de rand van je kopje kan zetten. Toch vond ik het echt iets om in de winter te maken. Dus toen ik er laatst was en dit vormpje weer zag liggen, kon ik niet anders dan hem meteen kopen.
Om 12 van deze koekhuisjes te maken met speculaassmaak heb je de volgende ingrediënten nodig:
- 175 gr bloem
- 125 gr boter
- 60 gr witte basterdsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 tl koek- & speculaaskruiden
- 1 eidooier
Voor 12 van deze koekhuisjes met chocoladesmaak:
- 165 gr bloem
- 125 gr boter
- 60 gr donkerbruine basterdsuiker
- 10 gr cacao
- 1 eidooier
En om ze in elkaar te zetten en te versieren heb je nodig:
- 70 gr poedersuiker
- paar druppels citroensap
- paar druppels water
Deeg maken
Zeef de bloem, suiker en smaakmakers en voeg daar de boter in kleine stukjes aan toe. Nadat de boter er een beetje doorheen zit, meng je er een eidooier door om het goed te laten binden. Als het helemaal goed gemengd is, moet het minstens een uur in de koelkast rusten.
Onderdelen bakken
Verwarm de oven voor op 175°C. Kneed het deeg nog even door en rol het daarna uit tot een plak van ongeveer een halve centimeter dik. Steek met de vormpjes de onderdelen van de huisjes in tweevoud uit, dus per huisje 2 muren met deur, 2 zijmuren met raam en 2 dakplaten. Bak ze in ongeveer 10-12 minuten gaar. Haal ze daarna uit de oven en laat ze op een rooster afkoelen.
Koekhuisjes bouwen
En dan komt het leukste: ze in elkaar zetten! Maak het cement van een icing met de poedersuiker, citroensap en water. Voor de chocoladehuisjes zou je eventueel ook nog wat cacao kunnen toevoegen, zodat het wat donkerder wordt en minder op zal vallen. Zorg ervoor dat dit lekker stevig is. Met een satestokje kun je het makkelijk en precies op de zijkant van de muurtjes met een raampje aanbrengen. De muren met de deurtjes druk je hier tegen aan en houd die dan even vast. Als het poedersuikercement stevig genoeg is, hoef je het maar even aan te drukken. Daarna smeer je nog wat op de schuine bovenkanten van de muren en leg je de dakplaten erop.
Zoals je kan zien heb ik een hele villawijk gebouwd. Met de icing kun je ook prima een sneeuwlaagje op het dak maken, maar dat kan natuurlijk ook met gewoon losse poedersuiker. Als je er echt helemaal voor wilt gaan, kun je ook nog dakpannetjes maken met bijvoorbeeld mini-M&M’s of kleine, platte rode sprinkels.
Ze zijn lekker om zo te eten, maar staan natuurlijk extra leuk op de rand van een kopje met bijvoorbeeld warme chocolademelk!
Heb jij dit soort huisjes ook al eens gemaakt? En hoe heb jij ze toen versierd?
Ik heb toevallig het recept en de huisjes van de week ook bij een andere blogger gezien, zo leuk! Ik wilde ze bijna gaan kopen maar toen bedacht ik me ineens dat ik helemaal geen zin heb om iets te bakken 😀 Ziet er wel super leuk uit
sammie onlangs geplaatst…Sammie Spot #15
Echt super leuk! Dat ziet er leuk uit! EN lekker!
Els onlangs geplaatst…Mijn top 10 foto’s van Instagram #7
Mooi gemaakt zeg. Ik zag ze al eens op Pinterest, erg leuk zo voor de Kerst
Ellen onlangs geplaatst…Christmas Marshmallow Pops – Aftellen Naar Kerst