Kerstcake

Kerstcake

IMG_3058

Al op verschillende websites gezien hoe ze een kiekeboe taart gemaakt hadden. Helaas past dat niet in mijn oven, want dan zou het slechts een heel kleine vierkante vorm kunnen zijn. Gelukkig zag ik ook een recept voor een kiekeboe cake voorbij komen en dat is natuurlijk een prima oplossing.

Als basis voor de kerstcake heb ik het volgende cake recept gebruikt (2x):

  • 200 g suiker
  • 200 g boter
  • 8 g vanillesuiker
  • 4 eieren
  • 200 g zelfrijzend bakmeel

Zorg dat alles op kamertemperatuur is. Meng de suiker, boter en vanillesuiker en mix het tot een gladde crème. Voeg hier stuk voor stuk de eieren aan toe en meng het goed tot het een egale massa. Het zelfrijzend bakmeel er doorheen zeven en langzaam toevoegen tijdens het mixen, zodat er geen klontjes in komen.

IMG_3046    IMG_3047

Dit heb ik in twee kommen verdeeld: in de ene heb ik een paar druppels groene kleurstof toegevoegd en in de andere een theelepel speculaaskruiden en een eetlepel cacao. In de ingevette cakevorm heb ik beide mengels gedaan en dit een uur op 180 graden Celsius gebakken.

IMG_3048    IMG_3049

De tweekleurencake was na een uur nog niet helemaal gaar, maar het meeste was al stevig genoeg. Even laten afkoelen op een rooster en daarna in plakken gesneden. Met koekjes vormpjes de figuurtjes eruit gehaald. Het bruin en groen zat niet meer zo mooi verdeelt als dat ik het in de vorm had gedaan, dus soms zit er ook een klein stukje bruin op de zijkant van de kerstboom.

IMG_3045Hierna heb ik nog een keer het cake beslag gemaakt, zoals hierboven in het basis recept beschreven.

IMG_3050    IMG_3051

Op de bodem een dun laagje beslag gedaan en daar de figuurtjes op zet. Op de foto’s hierboven staan ze nog een beetje scheef, maar dat is uiteindelijk nog wel recht gezet. Normaal vind ik het niet zo fijn om zo’n siliconenvorm te hebben, omdat die zo soepel is en niet goed zijn vorm behoudt. Nu was het juist wel handig, want daardoor lukte het ook om het beslag mooi aan de zijkant van de al gebakken vormpjes te krijgen.

IMG_3052   IMG_3053

Goed zorgen dat de bovenkant ook helemaal bedekt is. Dit is zo belangrijk, omdat de vormpjes anders kunnen uitdrogen en naar boven kunnen komen. Door het rijzen van het beslag worden ze dan naar boven gedrukt. Dit kan dan de oven in: weer een uur op 180 graden Celsius.

IMG_3058    IMG_3057

Aan de bovenkant zie je de top van de kerstboom er een klein beetje doorheen. Met als vulling een gingerbread mannetje (dat ook echt naar gingerbread smaakte door de gebruikte kruiden) en een kerstboom, is het een echte kerstcake geworden!

 

17 gedachten over “Kerstcake”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.