Kernjury van de NS Publieksprijs

Ik kreeg afgelopen week een mailtje van de NS. Meestal word ik er niet heel blij van, want dan is dat een nieuwsbrief met de werkzaamheden of omdat ik vertraging heb gehad. Maar nu was het een uitnodiging voor de Kernjury van de NS Publieksprijs! Andere jaren had ik me er ook al voor aangemeld, maar nooit werd ik uitgekozen, maar dit jaar dus wel. Uit de ongeveer 4000 aanmeldingen ben ik samen met 274 anderen gekozen.

De NS Publieksprijs voor het Nederlandse Boek is de prijs voor het beste boek, en wordt toegekend aan de titel die bij het publiek op de eerste plaats is geëindigd mits de titel ook voorkomt in de einduitslag van de Kernjury. Het winnende boek mag zich Boek van het Jaar noemen. De stemperiode loopt van 22 oktober tot en met 19 november 2014. Het winnende boek wordt 19 november 2014 bekendgemaakt.

Een comité van boekverkopers en bibliothecarissen kiest uit een groslijst van de meest populaire boeken van het afgelopen jaar zes boeken: de zes nominaties. In De Wereld Draait Door (NPO1, 19.00 uur) worden op woensdag 22 oktober de genomineerde titels voor de NS Publieksprijs 2014 bekend gemaakt. De dag daarna de kernjury officieel geïnstalleerd op het hoofdkantoor van NS in Utrecht. De genomineerde auteurs zijn dan ook aanwezig om hun boeken te signeren.

Eerdere winnaars  waren o.a. Déjà vu van Esther Verhoef, Op klaarlichte dag van Simone van der Vlugt, Het diner van Herman Koch, De overgave van Arthur Japin, Het zijn net mensen van Joris Luyendijk, Komt een vrouw bij de dokter van Kluun, Heren van de thee van Hella S. Haasse, De eeuw van mijn vader van Geert Mak en Tonio van A.F.Th van der Heijden. Afgelopen jaar won Gijp van Michel van Egmond. De auteur van het winnende boek ontvangt een geldprijs van € 7.500,-, een sculptuur van Jeroen Henneman en een NS Altijd Vrij 1e klas abonnement voor één jaar t.w.v.  € 6.420,- .

Iedereen kan stemmen op een van deze zes boeken of je stem uitbrengen op een boek naar vrije keuze. Voorwaarde voor een boek naar vrije keuze is dat het boek oorspronkelijk Nederlandstalig dient te zijn. Dus jij kan ook stemmen!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.