olifant mutsje

Innocent mutsjes haken: Olifant

Iedere maandag verschijnt hier een nieuwe mutsje voor de Goedgemutste Breicampagne van Innocent. Deze mutsjes zijn bedoeld om aandacht te vragen en geld in te zamelen voor eenzame ouderen, want voor iedere smoothie met mutsje die in Nederland verkocht wordt, wordt 20 cent aan het Nationaal Ouderenfonds gedoneerd. Dit keer een gehaakt mutsje in de vorm van een olifant!

olifant mutsje op fles

Het olifanten mutsje patroon

Kop

1. Begin met een magische cirkel van grijs met 6 steken erin (6)

2. Vermeerder in de volgende ronde door 2 vasten in iedere steek te maken (12)

3. In de ronde daarna afwisselend 1 vaste en 2 vasten per steek (18)

4. Daarna een ronde met afwisselend 2 vasten, gevolgd door 2 vasten in steek (24)

5. En de laatste meerdering vindt plaats met 5 vasten en dan 2 vasten in 1 steek (28)

6-15. Haak daarna nog 9 rondes met 1 vaste per steek (28)

muts olifant   muts olifant

Slurf

Ook met grijs maak je de slurf.

1. Begin met een magische cirkel met daarin 5 steken (5).

2-9. Haak 8 rondes met 1 vaste in iedere steek (5).

10. Ga daarna asymmetrisch meerderen met twee keer 1 vaste in een steek, daarna 2 vasten in de volgende steek en ook twee keer 1 vaste in de laatste twee steken (6).

11. Haak twee keer 1 vaste in een steek. Meerder daarna met 2 vasten in elk van de volgende 3 steken.  Daarna de ronde afsluiten met twee keer in vaste in de laatste twee steken (10).

12. Haak twee keer 1 vaste in een steek. Meerder daarna met 2 vasten in de volgende steek. Dan vier keer 1 vaste per steek, gevolgd door een meerdering met 2 vasten in een steek. En de ronde afmaken met twee keer 1 vaste in de laatste 2 steken van de ronde (12).

13. Haak twee keer 1 vaste in een steek. Meerder daarna met twee keer 2 vasten in de volgende steken. Dan vier keer 1 vaste per steek, gevolgd door een meerdering met twee keer 2 vasten in de volgende steken. En als afsluiting van de ronde twee keer 1 vaste in de laatste steken van de ronde (16).

Met een lange draad kun je de slurf aan de voorkant van de kop bevestigen.

muts olifant

Oren (2x)

En ook met dezelfde kleur grijs maakte ik de oren.

1. Begin met 7 lossen.

2. Ga verder met een vaste in de tweede steek, haak daarna 4 vasten en sluit af met 1 vasten en een stokje in de laatste steek.

3. Meerder met 2 vasten in de eerste steek, gevolgd door een half stokje en daarna 3 stokjes. Dan een half stokje en in de laatste steek 1 vaste. maak een extra steek in de onderste rij. Zo wordt het wat breder in het middendeel.

4. Maak 1 losse en daarna 1 vaste in de eerste steek. Dan een half stokje, 4 stokjes, een half stokje en 2 vasten in de laatste steek.

5. Om een puntige hoekje aan de bovenkant te maken, een losse en daarna een vaste maken in de eerste steek. De rij afmaken met een vaste in iedere steek. Met een extra vaste in de laatste steek maak je het af en door de draad lang af te knippen kun je het hiermee vastzetten aan de zijkant.

muts olifant   olifant mutsje

Ogen

De ogen kun je erop borduren, maar ik vond de olifant er een beetje boos uitzien. Met wiebeloogjes er overheen geplakt, zien hij er een stuk vriendelijker uit.

Een overzicht van al mijn mutsjes vind je hier!

 

2 gedachten over “Innocent mutsjes haken: Olifant”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.