muts groen wit

Innocent mutsjes haken: Groen-wit

Vanaf nu zal iedere maandag een nieuwe mutsje verschijnen voor de Goedgemutste Breicampagne van Innocent. Deze mutsjes zijn bedoeld om aandacht te vragen en geld in te zamelen voor eenzame ouderen, want voor iedere smoothie met mutsje die in Nederland verkocht wordt, wordt 20 cent aan het Nationaal Ouderenfonds gedoneerd. Ze mogen zowel gebreid als gehaakt worden, dus hierbij verschillende haakpatronen!

Standaard mutsje haakpatroon

Met het haken heb je meerdere mogelijkheden om het mutsje te maken, want je kan namelijk kiezen tussen recht te haken of rond te haken. Het ligt er natuurlijk helemaal aan wat voor soort muts je maakt, welke haakpatroon het handigst is. Toch vind ik voor een gewone muts het rondhaken van bovenaf makkelijker, want dan hoef je het minste aan draad af te werken aan het eind. Liever lui dan moe ­čśë

Rechthaken

Bij het rechthaken volg je het haakpatroon van Innocent waarbij je 25 lossen haakt en dan je werk omkeert. Dan haak je 24 vasten en op het eind 1 losse. Keer je werk om en herhaal dit tot het minimaal 4 cm hoog is. Daarna ga je minderen door de hele rij 2 steken samen te haken, gevolgd door 1 losse. Deze laatste stap herhaal je nog 2 keer, zodat je uiteindelijk 6 steken overhoud. De laatste keer voeg je er dus geen extra losse aan toe. Knip de draad lang af en haal die met een stopnaald door de bovenste steken. Maak daarna ook de zijkant dicht en je muts is af!

muts groen wit

Rondhaken

Bij het rondhaken heb je ook nog meerdere keuzes, want…

Je begint onderaan en gaat uiteindelijk minderen

Je begint met het opzetten van 24 losse en haakt daarna verder met vaste vanaf de eerste steek. Doe dit minimaal 5 rondes. Ga daarna minderen door 1 rondje 2 steken samen te haken afgewisseld met 1 vaste. In de daarop volgende rondjes kun je dan alle steken 2 samen haken, net zolang tot je nog 6 steken overhoudt. Knip de draad lang af en haal hem met een stopnaald door de bovenste steken en daarna door een aantal aan de binnenkant van de muts.

Je begint bovenaan en gaat dan meerderen

Je maakt een magische cirkel met zes vasten erin. De volgende ronde haak je 2 vasten in iedere steek, zodat je 12 in totaal hebt. In de derde ronde haak je 1 vaste en in de volgende 2 vasten tot je rond bent en een totaal van 18 hebt. In de vierde ronde haak je 1 vaste, 1 vaste en dan 2 vasten in iedere steek tot je rond bent en op een totaal van 24 zit. Daarna haak je 1 vaste in iedere steek, net zolang tot je mutsje de juiste hoogte heeft. Knip de draad lang af en haal hem met een stopnaald door meerdere steken aan de binnenkant van de muts.

muts groen wit fles   muts groen wit

Bij dit groen-witte mutsje ben ik bovenaan begonnen. Toen ik voldoende gemeerderd had, heb ik 1 rondje met stokjes gedaan en daarna weer gewone vaste. De laatste 2 rondes heb ik met wit gehaakt. Om de muts helemaal af te maken heb ik een pompon gemaakt van voornamelijk groen, maar ook met een beetje wit erdoor.

Aantal steken in het haakpatroon

Bij dit patroon wordt uitgegaan van een naalddikte van 3,5 mm en draad die daarbij past, maar het kan zijn dat je wat strakker haakt of dat je draad net iets dunner is en dat je daardoor een wat kleiner mutsje maakt. De gemiddeld 24 steken is dus een richtlijn, maar kan per persoon/mutsje/draad verschillen. Iets te groot is natuurlijk geen probleem, maar als die te klein is, kan die niet op de flesjes.

Bij het rechthaken zet je begin je met meer lossen, bijvoorbeeld 28 of 30. Bij het minderen houd je dan uiteindelijk 7 over of je doet het minderen nog een extra rij. Bij het rondhaken van onderaan geldt hetzelfde voor het minderen. Als je rondhaakt en meer steken nodig hebt dan voeg je in de vijfde rij nog steken toe door 3 keer 1 vaste te haken en daarna 2 vasten in iedere steek, zodat je op een totaal van 30 uit komt.

Het handigst is om een haakpatroon gewoon een keer uit te proberen met het voorgeschreven aantal steken en te testen of het mutsje om de dop van een flesje past. Misschien zonde van de eerste muts die je maakt, maar daarna weet je precies hoeveel steken je moet gebruiken om een mooi, passend mutsje te maken. Een overzicht van alle mutsjes vind je hier!

Houd jij meer van haken of breien?

 

4 gedachten over “Innocent mutsjes haken: Groen-wit”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.