flamingo

Innocent mutsjes haken: Flamingo

Iedere week verschijnt hier een nieuwe mutsje voor de Goedgemutste Breicampagne van Innocent. Deze mutsjes zijn bedoeld om aandacht te vragen en geld in te zamelen voor eenzame ouderen. Want voor iedere smoothie met mutsje die in Nederland verkocht wordt, wordt 20 cent aan het Nationaal Ouderenfonds gedoneerd. Dit keer een gehaakt mutsje in de vorm van een flamingo!

flamingo op flesje

Deze flamingo is er een die wel past in het rijtje met het ananas en cactus mutsje. Echt zo’n dingen die ook deze zomer erg populair zijn en je overal tegenkomt.

flamingo

Flamingo patroon

Ik heb geen exact patroontje van deze flamingo, want ik heb hem gewoon uit m’n hoofd gemaakt. En terwijl ik hem haakte, ben vergeten om aantekeningen te maken. Het is dus een beetje een rommeltje, maar als je onderstaande instructies volgt dan zal er een best redelijke flamingo uitkomen 😉

Lijfje

Het lijfje begint bovenaan met een ketting van 4 lossen. Sla de eerste steek over en dan 2 keer 1 vaste. In de laatste steek van de ketting, maar je 3 vasten. Haak 1 vaste per steek en in de laatste 3 vasten. Door iedere keer op de dezelfde plek in de ronde te meerderen ontstaat er vanzelf een ovaal.

Voor de volgende 2 ronde haak je op het rechte stuk 1 vaste per steek en in de eerste en laatste steek maak je er 2. In totaal heb je dus 4 steken extra per ronde.

Maak dan 3 rondes met 1 vaste per steek op de rechte stukken en een dubbele in de laatste steek. Per ronde meerder je dus het totaal met 2 steken.

Haak dan 2 rondes met 1 vaste per steek. De laatste ronde minder je door 2 steken samen te nemen op de dezelfde plek in de ronde waar je eerder gemeerderd hebt.

flamingo

Kop en hals

Begin de kop bovenaan met een ketting van 4 lossen. Sla de eerste steek over en haak 3 vasten. Maak in de laatste steek een extra vasten. Maak 6 vasten en haak dan 2 keer 2 steken samen (onder de kin).

Haak 4 rondes met alleen maar vasten. Haak aan de achterkant van de hals dan in de volgende 2 rondes 2 stokjes in plaats van gewone vasten.

Haak 2 rondes met alleen maar vasten. Meerder daarna aan de voorkant van de hals. Haak vervolgens stokjes in de steken die de vorige ronde gemeerderd zijn. Haak 1 ronde met gewone vasten. Maak in de laatste ronde nog 2 stokjes aan de voorkant van de hals.

Maak met zwart een ketting van 3 lossen en haak dan terug met 1 vaste per steek. Met de draadjes kun je de snavel vast zetten op de kop. Bevestig de hals aan het voorkant van het lijfje.

Vleugels

Maak een ketting van 14 lossen. Sla de eerste steek over en haak 1 vaste. Maak achtereenvolgens 1 halfstokje, 1 stokje, 3 dubbele stokjes, 2 stokjes, 2 halve stokjes en 3 vasten. Haak 3 vasten in de laatste steek van de ketting en ga verder aan de andere kant met: 3 vasten, 2 halfstokje, 2 stokjes, 3 dubbele stokjes, 1 stokje, 1 halfstokje en 1 vaste.

Herhaal bovenstaande stappen voor de vleugel aan de andere kant.

Bevestig de vleugels aan de zijkant van het lijfje.

flamingo

Hier zie je een overzicht van de mutsjes die ik voor de Goedgemutste Breicampagne heb gemaakt.

Heb jij al een flamingo, cactus of ananas in je huis of tuin staan?

 

4 gedachten over “Innocent mutsjes haken: Flamingo”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.