muts cupcake

Innocent mutsjes haken: Cupcake

Iedere maandag verschijnt hier een nieuwe mutsje voor de Goedgemutste Breicampagne van Innocent. Deze mutsjes zijn bedoeld om aandacht te vragen en geld in te zamelen voor eenzame ouderen, want voor iedere smoothie met mutsje die in Nederland verkocht wordt, wordt 20 cent aan het Nationaal Ouderenfonds gedoneerd. Dit keer twee gehaakte mutsjes: eentje in de vorm van een een cupcake en de ander met een cupcake patroon!

Cupcake mutsje

Dit mutsje is opgebouwd uit een geel cakeje of cupcake vormpje, een witte toef glazuur en bovenop een knalroze framboos.

muts cupcake

Gele bodem

Begin vanaf onderaf met 24 lossen. Maak daarmee de cirkel rond en haak daarna 2 vasten in de voorste lus om en om met 2 vasten in de achterste lus. Hierdoor ontstaat het geribbelde patroon. Herhaal dit ongeveer 6 rondes of tot wanneer jij het een mooie hoogte vindt.

Witte glazuur bovenkant

Haak 24 witte aan de bovenste rand van de gele bodem. Minder iedere ronde met 4 steken, die gelijkmatig verdeeld zijn. Dus in de eerste rond haak 4 vasten en dan 2 samen (20), in de tweede ronde haak 3 vasten en dan 2 samen (16), in de derde ronde haak 2 vasten en dan 2 samen (12), in de vierde ronde haak 1 vaste en dan 2 samen (8) en in de laatste ronde haak je alle steken samen en maak je het dicht.

Roze besje

Bovenop komt een roze besje of framboosje. Deze wordt los gemaakt door te beginnen met een magische cirkel met daarin 6 vasten. Daarna een ronde met 9 vasten door 1 vaste gevolgd door 2 in dezelfde steek. De laatste ronde wordt er weer geminderd tot er nog 6 vasten zijn en die worden samen genomen en zo vastgemaakt bovenop de cupcake.

muts cupcakeje fles

Muts met cupcake randje

cupcake mutsje    cupcake muts

Het patroon kun je vinden op Pinterest als je zoekt op cupcake border crochet, maar dan kom je op een Italiaanse site en er staat helaas geen verwijzing naar het originele patroon zoals het in het Nederlands is geschreven en uitgetekend. Gelukkig is er wel een filmpje gemaakt door Liza de Vries met dit patroontje stap voor stap uitgelegd:


Voor mijn mutsje ben ik begonnen met 28 lossen en daarna nog 2 rondes met vasten in het licht roze. Daarna komt het randje erop zoals in het filmpje beschreven. In 4 rondes met gelijkmatig minderen (24, 20, 16, 12) zoals ook bij de andere beschrijving van hierboven, houd je uiteindelijk nog maar 8 vasten over. Haak deze daarna samen en maak de boven- en zijkant dicht. De kraaltjes bovenop het witte heb ik weggelaten, maar dit maakt het wel helemaal af.

Ik denk dat ik dit schattige cupcake randje ook nog wel eens ga gebruiken voor een deken!

Een overzicht van al mijn mutsjes vind je hier!

2 gedachten over “Innocent mutsjes haken: Cupcake”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.