muts fruit citrus

Innocent mutsjes haken: Citrus fruit

Iedere week verschijnen hier nieuwe mutsjes voor de Goedgemutste Breicampagne van Innocent. Deze mutsjes zijn bedoeld om aandacht te vragen en geld in te zamelen voor eenzame ouderen, want voor iedere smoothie met mutsje die in Nederland verkocht wordt, wordt 20 cent aan het Nationaal Ouderenfonds gedoneerd. Dit keer gehaakte mutsjes in de vorm van open gesneden citrus fruit: Sinaasappel, citroen en limoen!

muts fruit sinaasappel   muts fruit limoen

Citrus fruit mutsjes patroon

Vruchtvlees

Je begint in het midden met een magische cirkel met 6 vasten in de kleur naar keuze afhankelijk van welk fruit je wilt maken (6). De volgende ronde vermeerder je het aantal steken door overal 2 vasten in te maken (12).  Om wat breedte te krijgen in het vruchtvlees maak je in iedere steek 2 dubbele stokjes. Zo creëer je dus weer een vermeerdering (24). Het laatste rondje in deze kleur worden 1 vaste en 2 vasten per steek afgewisseld (36).

Schil

Je kan nu van kleur wisselen voor een iets donkerdere schil zoals ik bij de citroen en limoen heb gedaan, maar je kan ook gewoon verder gaan met dezelfde kleur, zoals bij de sinaasappel. Haak 5 rondes met 1 vaste in iedere steek (36). In de laatste ronde om de 5 vasten 2 steken samen nemen m zo te minderen en het iets strakker te maken, zodat het mooier om het flesje past.

Partjes maken

Met wit worden de verschillende partjes gemaakt. Rondom de magische cirkel in het midden wordt er aan de achterkant gehaakt door er vasten in te maken. Deze draad afhechten en daarna aan de buitenkant op de rand tussen het vruchtvlees en de schil opnieuw beginnen, maar nu dan aan de voorkant. Als je de partjes gelijkmatig wilt verdelen, haak je 5 vasten. * Daarna haal je de draad 2 keer om de naald en steek je de naald om dezelfde steek als waar ook de witte middencirkel op vast zit. Maak 1 vasten en haal de naald tussen het middelste deel van de stokjes door en maak nog een vaste. Daarna vervolg je weer met 5 vasten op de rand tussen het vruchtvlees en de schil. * Herhaal het stuk tussen de * tot dat je helemaal rond bent.

muts fruit citroen   muts fruit limoen

De inspiratie voor dit citrus fruit kwam van deze onderzetters van Repeat Crafter Me. Bij Gittepetit vond ik dit fruitige, zomers haakpatroon voor sleutelhangers en bij Nelleke maakt van alles zag ik het patroon voor jampotdeksels. Toch is het formaat van de citrus fruit mutsjes natuurlijk heel anders dan onderzetters, sleutelhangers of jampotdeksels, dus ik heb het wat moeten aanpassen. Ook met het gebruik van de verschillende kleuren merkte ik dat de mutsjes toch wel iedere keer anders uitkomen. Bij de oranje heb ik in de schil nog een paar steken geminderd, terwijl bij de gele een beetje een gefriemel was om het mutsje om het flesje te krijgen en een paar steken extra dus wel handig was geweest. Het is dus zowel van de haaknaald als de draaddikte die je gebruikt afhankelijk hoe groot je mutsje zal uitvallen.

muts fruit citrus   muts fruit sinaasappel

Een overzicht van alle mutsjes vind je hier!

Na de aardbei, kiwi, watermeloen, ananas en nu dan de citrus fruit mutsjes is het al een flinke fruitmand aan het worden! Welk soort fruit zou er nog bij moeten?

2 gedachten over “Innocent mutsjes haken: Citrus fruit”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.