ananas mutsje op flesje

Innocent mutsjes haken: Ananas

Iedere maandag (maar deze week even op dinsdag) verschijnt hier een nieuwe mutsje voor de Goedgemutste Breicampagne van Innocent. Deze mutsjes zijn bedoeld om aandacht te vragen en geld in te zamelen voor eenzame ouderen, want voor iedere smoothie met mutsje die in Nederland verkocht wordt, wordt 20 cent aan het Nationaal Ouderenfonds gedoneerd. Dit keer een gehaakt ananas mutsje!

ananas mutsje op flesje

Patroon voor ananas mutsje

Ananas

Begin onderaan de ananas in het geel met een ketting van 30 lossen en maak het begin en eind aan elkaar. Haak daarna 3 stokjes als een cluster samen gevolgd door een losse, maar sla geen steken over op de beginketting. Iedere volgende ronde begin je met 3 losse, gevolgd door 2 stokjes in de losse steek, die je als een cluster samen haakt. De rest van de ronde haakt in 3 stokjes in de lus van de losse steek als een cluster met daarna een losse. Je haakt dus iedere keer in de lus van de losse en slaat dus steeds 1 steek over.

Om te minderen en de bovenkant samen te laten komen, sla je na de vierde ronde niet 1 maar 2 steken over na het cluster van stokjes. De ene keer valt het dan in de lus van de losse en de andere keer in de lus waarmee de 3 stokjes samen gehaakt zijn.

Blaadjes

De blaadjes maak je in het groen door een ketting van 5-10 losse te haken. Door er een paar te maken met verschillende lengtes krijg je uiteindelijk ook verschillende groottes van de blaadjes, wat het leuker maakt en zorgt dat het nog meer lijkt zoals bij een echte ananas. Keer de ketting daarna om en begin met 2 vasten, daarna 2 halve stokjes, dan de rest als stokjes met de laatste als half stokje.
Bevestig de blaadjes bovenop de ananas met de grote blaadjes onderaan en de kleinere bovenop.

ananas mutsje   ananas mutsje

Deze steek is niet alleen leuk voor een ananas mutsje, maar je kan er ook heel veel andere dingen van maken. Als je 2 rondes meer maakt en de onderkant dicht maakt, dan is die ook heel leuk als sleutelhanger of als zomerse slinger. Maar wil je er eentje op ware grote maken, met een beetje andere steek, dan kan ik je dit patroon aanraden!

Een overzicht van al mijn mutsjes vind je hier!

Ananassen blijven ook dit jaar helemaal hip, net zoals cactussen, watermeloenen en flamingo’s. Versieren ze jouw huis, tuin of kleding ook al?

 

2 gedachten over “Innocent mutsjes haken: Ananas”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.