afstudeerhoedje

Innocent mutsjes haken: afstudeerhoedje

Iedere week verschijnt hier een nieuwe mutsje voor de Goedgemutste Breicampagne van Innocent. Deze mutsjes zijn bedoeld om aandacht te vragen en geld in te zamelen voor eenzame ouderen. Want voor iedere smoothie met mutsje die in Nederland verkocht wordt, wordt 20 cent aan het Nationaal Ouderenfonds gedoneerd. Dit keer een gehaakt afstudeerhoedje!

afstudeerhoedje

Deze week worden de uitslagen van de eindexamens van de middelbare school bekend gemaakt. In Nederland hebben we vooral de traditie om de vlag uit te hangen met een schooltas erbij. Bij de diploma-uitreiking trekken de meeste scholieren wel wat feestelijks aan, maar we kennen het niet zoals in het buitenland met een toga en zo’n afstudeerhoedje.

In Amerika heet het hoedje officieel een mortarboard, maar wordt ook wel een square academic cap genoemd. In Engeland noemen ze het een Oxford cap of square, trencher of corner-cap. In het Nederlands lijkt het het meest op een traditionele academische baret.

Op de middelbare school hoor je het kwastje naar links te zwaaien. Behaal je je mastergraad op de universiteit dan mag je het kwastje naar rechts zwaaien.

afstudeerhoedje op flesje, rechts afstudeerhoedje op flesje, links

Aankomende week zal ik ook meerdere academische baretten zien, want aankomende donderdag vindt mijn promotie plaats! De professoren dragen dan een zwarte toga en zo’n baret. Maar dan wel een variant zonder kwastje.

afstudeerhoedje

Patroon voor een afstudeerhoedje

Het patroon bestaat uit 3 onderdelen: het eerste deel gaat om het flesje, het tweede deel is de bovenkant van het hoedje en als derde maak je het kwastje als versiering.

De cilinder als onderkant

Maak een ketting van 30 lossen in het zwart en verbind de laatste aan de eerste steek met een half vaste. Haak daarna nog 5 rondes met 1 vaste in iedere steek. Als het goed is, is dit nu net wat hoger dan de dop van het flesje.

Het vierkant als bovenkant

Haak een ketting van 13 lossen, *maak 1 keerlosse, keer de slinger en haak 12 vasten.* Het haal het stuk tussen de sterretjes tot je een vierkantje hebt. Haak nu nog vasten rondom om een mooie rand te krijgen.

Maak de cilinder aan de onderkant van het vierkant vast met een stopnaald.

Het kwastje voor bovenop

Wikkel de gele draad een aantal keren om 2 of 3 vingers en knip de lussen daarna aan een kant door. Leg een stevige knoop in het midden en vouw het weer dubbel. Omwikkel het nu een aantal keer ongeveer  0,5-1 cm onder de eerder gemaakte knoop. Bevestig het met een knoop in het midden van de bovenkant van het afstudeerhoedje.

 

afstudeerhoedje

Hier zie je een overzicht van de mutsjes die ik voor de Goedgemutste Breicampagne heb gemaakt.

Zijn er voor jou nog bekenden die deze week hun eindexamenuitslag krijgen?

 

2 gedachten over “Innocent mutsjes haken: afstudeerhoedje”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.