Noorse mutsen

Innocent mutsjes breien: Noorse patronen

Iedere maandag verschijnt hier een nieuwe mutsje voor de Goedgemutste Breicampagne van Innocent. Deze mutsjes zijn bedoeld om aandacht te vragen en geld in te zamelen voor eenzame ouderen, want voor iedere smoothie met mutsje die in Nederland verkocht wordt, wordt 20 cent aan het Nationaal Ouderenfonds gedoneerd. Dit keer verschillende gebreide Noorse mutsjes volgens eigen patroon!

Noorse figuren

muts noors patroon

Bij deze Noorse mutsjes heb ik gewoon wat simpele patronen uitgeprobeerd. Onderaan staan ze helemaal uitgetekend, zodat je ze zelf ook precies zo na kan maken. Het was vooral een oefening in het breien met meerdere kleuren. Na het opzetten van 28 steken alles in tricotsteek gebreid. Dan moet je wel goed opletten dat je de draden die loshangen met het kleur wisselen steeds aan dezelfde kant blijft houden.

Een rondje helemaal met wit, een zigzag door 2 over te slaan en te laten volgen door 1 witte, om-en-om wisselen van kleur, je kan het helemaal zelf bedenken wat je ervan wilt maken als er maar een herhaling in zit.

Het minderen bovenaan heb ik wel gewoon in 1 kleur gedaan, maar zelfs daar zou je in kunnen variëren.

muts blauw noors   muts rood noors fles

Noorse ster

muts noorse ster

Om te beginnen had ik een tekening gemaakt van 8 ruitjes met zijdes van 3 steken die dan samen een ster vormen. Als eerste had ik de rode gemaakt, maar die werd toch wel heel anders dan ik me aan de hand van de tekening had voorgesteld, want er zat veel te veel ruim te tussen in vergelijking tot de breedte van de ruitjes.

Daarna heb ik de blauwe gemaakt en die vind ik zelf veel mooier geworden, want dat lijkt ten minste een beetje op het patroon zoals je dat kent van bijvoorbeeld kerstsokken of Noorse truien. Het verschil tussen beide Noorse mutsjes met ster is dat ik bij de rode 2 steken ertussen had gelaten en bij de blauwe maar 1. Bij de rode is het gat in het midden veel te groot.

muts noorse ster   muts noorse ster

Breipatronen uitproberen

Het leuke aan het maken van deze mutsjes vind ik dat je makkelijk zoveel verschillende dingen uit kan proberen. Ik had bijvoorbeeld nog nooit figuren gebreid, maar merkte nu dat het ook helemaal niet zo moeilijk is. Het enige nadeel is dat ik rechte lapjes heb gemaakt en dat het dan soms lastig kan zijn om de juiste spanning op de draad te vinden: laat je het te los dan vallen er gaten in, maar doe je het te strak dan gaat het bobbelen en trekt het helemaal scheef. Wanneer je rond breidt zal dit makkelijker gaan, omdat je dan kleinere afstanden overbrugt.

patronen noorse mutsen

Op de website van de Goedgemutste breicampagne staat ook een patroon van een Noors mutsje voor de gevorderde breier met rood, blauw en wit van de maker van het Club Geluk breiboek. Zij maken zulke gave dingen!

(aff)

Een overzicht van al mijn mutsjes vind je hier!

Heb jij al eens een Noorse muts of trui gebreid? Heb je nog tips voor mooie patronen of figuren?

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.