muts aardbei

Innocent mutsjes breien: Aardbei

Iedere maandag verschijnt hier een nieuwe mutsje voor de Goedgemutste Breicampagne van Innocent. Deze mutsjes zijn bedoeld om aandacht te vragen en geld in te zamelen voor eenzame ouderen, want voor iedere smoothie met mutsje die in Nederland verkocht wordt, wordt 20 cent aan het Nationaal Ouderenfonds gedoneerd. Dit keer een gebreide aardbei volgens het patroon van Innocent!

muts aardbei fles

Dit gebreide aardbei mutsje zag ik voor het eerst voorbij komen op de Instagram van Inge van Monsieur Mango. Het rondbreien heb ik ooit wel eens geleerd van mijn oma, maar echt al jaren niet meer gedaan. En met meerdere kleuren breien was iets totaal nieuws!

Op de website van de Goedgemutste Breicampagne vond ik het patroon, en wat bleek: je kan dit patroontje gewoon als een lapje breien en hoeft dus niet perse rond te kunnen breien. Hieronder vind ik hoe ik hem gebreid heb op basis van het originele patroon.

Zo maak je deze aardbeienmuts!

Zet 28 steken op en brei 2 naalden in tricotsteek (een recht en de volgende averecht).

Brei daarna 12 naalden (ook in tricotsteek) met de 1e, 5e en 9e naald 1 steek met witte of gele draad en daarna 2 steken met de rode draad. Begin de 1e naald met de afwijkende kleur als eerste steek en daarna 2 rode steken, bij de 5e naald is de eerste steek rood en de tweede in de afwijkende kleur, en bij de 9e naald zijn de eerste 2 steken in het rood en volgt daarna 1 steek in het rood. Dit zorgt ervoor dat de pitjes een beetje verspringen.

Brei de volgende naald met 3 steken in het rood en daarna 1 in het groen.

Daarna ga je minderen: brei 3 steken in het groen en daarna brei je 2 steken samen om te minderen met rood en houd je 21 steken over.

Vanaf deze naar brei je alleen nog maar met groen en neem je steeds 2 steken samen om te minderen, behalve de laatste natuurlijk. Nog 2 naalden minderen door 2 steken samen te breien.

Om het steeltje te maken brei je de steken op een na en dan zet je de steken die je al gebreid hebt over op de andere naald achter deze laatste steek. Op deze manier ben je toch een soort van aan het rondbreien. Let wel op dat je de draad goed aantrekt. Eigenlijk moet je dit 6 keer herhalen, maar ik vond het zo’n gedoe dat ik het steeltje een stukje korter heb gemaakt.

Om het af te ronden brei je nog 2 keer 2 steken samen om voor de laatste keer te minderen en haal de afgeknipte draad door de laatste steken. Trek dit goed aan en sluit de zijkant met een het uiteinde van de rode draad.

muts aardbei   muts aardbei

Buitenlandse patronen

In Nederland heet deze actie de Goedgemutste breicampagne, maar in Duitstalige landen is het Das grosse stricken, in Frankrijk Mets ton bonnet en in de Engelstalige landen is het The big knit.

Hoewel er flink wat overeenkomsten in zitten, zijn ook de patronen per land verschillend: Nederland, Duitsland, Zwitserland, Frankrijk, Ierland en Groot-Brittannië.

In de winkel

Vanaf deze week zijn de smoothies met mutsjes te koop bij de Albert Heijn, Kiosk en AH To Go. Dus ook al kun/wil je zelf geen mutsjes maken, dan nog kun je de Goedgemutste Breicampagne wel steunen door een van deze gemutste smoothies te kopen. Daarmee sponsor je het Nationaal Ouderenfonds, want voor iedere smoothie met muts die verkocht wordt, ontvangen zij 20 cent.

Een overzicht van al mijn mutsjes vind je hier!

Heb jij de smoothies al in de winkel zien staan? Wat is de leukste muts die jij tot nu toe gezien hebt?

 

4 gedachten over “Innocent mutsjes breien: Aardbei”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.