tulpjes mutsje roze

Innocent mutsje haken: tulpjes

Iedere week verschijnt hier een nieuwe mutsje voor de Goedgemutste Breicampagne van Innocent. Deze mutsjes zijn bedoeld om aandacht te vragen en geld in te zamelen voor eenzame ouderen. Want voor iedere smoothie met mutsje die in Nederland verkocht wordt, wordt 20 cent aan het Nationaal Ouderenfonds gedoneerd. Dit keer een gehaakt lente mutsje met tulpjes!

De meteorologische lente is begonnen! Vorige week had ik al een heerlijk lente gevoel. We hebben zelfs al buiten geluncht met zonder jas. Maar na afgelopen weekend is er weinig meer van over. Het spreekwoord “maart roert zijn staart” kan nog wel een waar worden. Toch is een vrolijk mutsje om al in de lente stemming te komen met deze schattige tulpjes.

tulpjes mutsje roze op fles

Patroon tulpjes

Begin onderaan en haak in een pasteltintje een ketting van 28 lossen. Bevestig het eind van de ketting aan het begin met een halfvaste. Haak zo een aantal rondes. In het roze maakte ik er 3 en voor de blauwe variant 5.

Wissel naar groen voor de blaadjes. Haak 2 lossen, * sla 2 steken over en haak 1 stokje, 2 losse en 1 stokje in de volgende steek * en herhaal tussen de sterretjes tot je de hele ronde gemaakt hebt. Eindig met halve vaste in 2e losse van het waar je mee begon.

tulpjes mutsje roze

Wissel naar een andere kleur voor de tulpjes. Haak 2 lossen en 3 samengehaakte stokjes in de 2 lossen van de voorgaande ronde. Daarna * 2 lossen en 4 samengehaakte stokjes in de 2 lossen in het groen. * Herhaal tussen de sterretjes tot je de ronde af hebt. Eindig met een halfvaste in de 2e losse van waar je mee begon.

tulpjes mutsje blauw tulpjes mutsje roze fles zoom

In de blauwe versie waarbij de bloemetjes duidelijk van elkaar gescheiden worden. Begin midden bovenop een tulpje en haak 2 vasten. * Maak daarna een stokje onder de groene steek door.

De roze variant is wat opener door meer ruimte tussen de bloemetjes. Begin midden bovenop een tulpje met een stokje. Daarna 2 stokjes in het lossenboogje van de vorige ronde en 1 stokje boven op de tulp. *

Om de bovenkant dicht te maken, minder je door steken samen te haken. Eerst een ronde 2 vasten en dan 2 samen. De ronde daarna 1 vaste en dan 2 samen. Als afsluiting alle steken samen haken tot de bovenkant helemaal dicht is.

Tulpjes op een andere manier

Dit tulpen randje had ik al eerder gemaakt bij in de Sophie’s Universe deken, maar ook vond ik nog andere toepassingen. Je kan er heel leuk een potje of vaasje mee omhaken. Bij Ellebel5, Landleven en Lindevrouws web kun je daar het resultaat van zien. Ook kun je deze steek met tulpjes gebruiken bij kledinghangers zoals de Breiclub laat zien. Dawanda heeft dit tulpjespatroon gebruikt voor kleine eierwarmers te maken.

Hier zie je een overzicht van de mutsjes die ik voor de Goedgemutste Breicampagne heb gemaakt.

#40dagenbloggen


3 gedachten over “Innocent mutsje haken: tulpjes”

 1. Beste Sophie,

  Ik heb al een paar patroontjes van je gebruikt voor de breicampagne en ze zijn makkelijk en heel leuk om te maken.
  Nu wil ik je wel een foto sturen echter zie ik niet hoe ik dit hier kan doen.
  Bedankt voor de ontwerpjes.

  1. Beste Suze,
   Wat leuk dat je de patroontje hebt gemaakt! Je zou de foto’s kunnen mailen naar info@sophietjes.nl, maar als je op Facebook zit, zou je ze ook kunnen delen in de “Goedgemutst breien & haken” groep. Daar laten heel veel breiers en hakers hun mitsjes zien. Ik ben erg benieuwd naar het resultaat!
   Groetjes, Sophie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.