cactus muts

Innocent mutsje haken: cactus in een pot

Iedere week verschijnt hier een nieuwe mutsje voor de Goedgemutste Breicampagne van Innocent. Deze mutsjes zijn bedoeld om aandacht te vragen en geld in te zamelen voor eenzame ouderen. Want voor iedere smoothie met mutsje die in Nederland verkocht wordt, wordt 20 cent aan het Nationaal Ouderenfonds gedoneerd. Dit keer een gehaakt mutsje in de vorm van een cactus in een pot!

cactus en muts

Patronen cactus muts

Pot

De pot kun je maken in elke kleur die je maar leuk vindt. Maak een slinger van 28 lossen en verbind daarna het begin en einde met een halfvaste. In plaats van een gewone steek heb ik de granietsteek gebruikt om een beetje reliëf op de pot te krijgen. Haak om beurten 1 vaste en 1 losse en sla 1 steek over voordat je de vaste haakt. Vanaf de volgende ronde haak je de vast in het “gat” dat is ontstaan waar je de vorige ronde een losse had gehaakt. Zo lijkt de pot ook wel wat op een geweven mandje. Haak in totaal 8 rondes met de granietsteek.

cactus muts

Cactus

De cactus heb ik met groen gemaakt. Begin bovenaan met een magische cirkel en haak daarin 4 steken (4). Meerder de volgende ronde door in iedere steek 2 vasten te maken (8). Meerder ook de ronde daarna door om beurten 1 vaste en 2 vasten per steek te maken (12). Ik vond hem nog net iets te dun, dus heb nog een klein beetje gemeerderd met 5 x 1 vasten gevolgd door 2 vasten per steek (14). Maak daarna nog 15 rondes met vasten om de cactus een mooie hoogte te geven (14).

cactus muts op flesje

Dan dat armpje voor aan de cactus. Begin bovenaan met een magische cirkel en haak daarin 4 steken (4). Meerder de volgende ronde door in iedere steek 2 vasten te maken (8). Haak nog 2 rondes met vasten. Haak 2 rondes met 1 halfstokje, 2 stokjes, 1 halfstokje en 4 vasten (8). Maak daarna nog 3 rondes met vasten (8). Knip de draad lang af en naai het armpje aan het andere deel van de cactus.

cactus muts van boven

Aarde

Om de cactus aan de pot te bevestigen heb ik bruine draad gebruikt. Begin onderaan de cactus met een ronde vasten (8). Haak de volgende ronde 2 vasten per steek (16). Meerder door af te wisselen tussen 1 vaste en 2 vasten per steek (24). Om op 28 uit te komen haak je 5 x 1 vaste en daarna 2 vasten in 1 steek (28). Knip de draad lang af en naai de aarde vast aan de pot. Ondanks dat ik het aan de binnenkant en dus aan de achterkant van de steken heb vastgezet, trekt het toch een beetje. Maar zo lijkt het ook wel een beetje een randje in pot, omdat de kleur van de aarde niet te zien in aan de buitenkant.

 

Breiende wetenschapper

Had je trouwens het bericht je van Innocent op hun Facebook pagina gezien?

Hier zie je een overzicht van de mutsjes die ik voor de Goedgemutste Breicampagne heb gemaakt.

Ik heb nog een hele lijst met mutsjes die ik graag wil maken, maar heb jij nog een speciaal mutsje waar je graag het patroon van wilt hebben?

 

3 gedachten over “Innocent mutsje haken: cactus in een pot”

 1. Hoi Sophie, ik vind ze prachtig!
  Heb nu zin om er aan te beginnen omdat jij zo’n leuke mutsjespatronen hebt.
  Op de site van innocent stonden/staan geen leuke patroontjes om een mutsje te haken, maar met jouw patroontjes wil je per sé nu starten, hihi.
  Ik ga vanmiddag meteen aan de slag. Nu nog ff wat plichtplegingen in het huishouden doen 😉

  Oh ja je vroeg om een ideetje, een mutsje wat je mist….ik zat te denken aan een hart en een beertje => symbool van lief en knuffelig. VInd dit goed bij het thema passen.

  Nogmaals super jouw patroontjes en SUCCES!
  groetjes, Inge

  1. Hoi Inge,
   Bedankt voor je reactie! Ik ben benieuwd of het al een beetje lukt met het haken van een mutsje. Heb je een “gewoon” mutsje uitgekozen of ben je voor iets speciaals gegaan?
   Een hartje en een beertje zijn goede suggesties om binnenkort te gaan maken. Volgens mij heb ik eerder een hartje al eens geprobeerd, maar bleek dat toch te lastig ook mooi als een mutsje op de flesjes te passen. Het beertje heb ik nu ook op mijn ’to do’-lijstje gezet, dus wie weet zie je die hier binnenkort wel terug! Succes met haken!
   Groetjes, Sophie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.