Rotterdams woordenboek

Het Rotterdams woordenboek

Eind 2015 tijdens een kerstborrel met mensen die zich ingezet hadden voor de buurt, sprak ik met Erik van Loon. Ik kende hem nog niet, maar hij is een zelfbenoemde “kunsteconoom” uit Rotterdam en richtte in 2008 de stichting Aquarius op om rond het Noordereiland in de Maas te kunnen zwemmen. Ook organiseert hij op Wereld Water Dag (22 maart) de schoonmaak van de Rotte, de Maas, de IJssel, de Gouwe, het Aarkanaal en de Amstel vanaf het stadhuis van Amsterdam tot het stadhuis van Rotterdam en hier probeerde hij ons alvast enthousiast voor te maken. In ruil voor een paar gemberkoekmannetjes (die ik gebakken had in plaats van een kerstkaartje) kreeg ik een gesigneerde versie van het Rotterdams woordenboek!

 

Rotterdams woordenboek   Rotterdams woordenboek handtekening

 

Deel 1: Het Rotterdams Woordenboek

Het is een woordenboek zoals je dat wel kent van andere woordenboeken, alleen wat dunner dan de Van Dale. Na een voorwoord staan er in het eerste gedeelte een groot aantal typisch Rotterdamse woorden. Ik woon nu ruim 5 jaar in Rotterdam, maar ik was verbaasd hoeveel ik er al van kende. Maar er zaten ook genoeg woorden tussen, waar ik echt nog nooit van had gehoord. Niet heel verwonderlijk natuurlijk, maar een groot deel kent zijn oorsprong uit de havens of is daaraan gerelateerd.

 

Rotterdams woordenboek Woorden

Deze woorden kende ik nog niet, jij wel al?

Apekooi – de fietsenstalling op Blaak
Apenkuthaar – nep bont
Immietatie – Bier met gele limonade
Karbonadebuurt – Kralingen

Deel 2: Gezegden en Uitdrukkingen

Veel van de gezegden en uitdrukkingen waren vooral ouderwets en ik had daarbij niet meteen het idee dat het heel speciaal Rotterdams was. De uitdrukking “Onder de zuurballenwet” vond ik wel erg mooi. Het betekent zoiets als: jij bent nog te jong, nog niet volwassen.

 

Rotterdams woordenboek Uitdrukkingen

 

Deel 3: Rotterdams Dictee

De lancering van het Het Rotterdams Woordenboek was op donderdag 10 december 2015 in het Erasmiaans Gymnasium met een speciaal Rotterdams Dictee, precies een week voor het Groot Nationaal Dictee. Dat jaar was Joep Bröcker de winnaar van de R.D. Prijs, een zonnebril met daarop de initialen R.D van Rotterdams Dictee erop. Wil je het Rotterdam Dictee zelf ook een keer maken? Laat dan iemand hem voorlezen, want hij staat achterin het Rotterdams woordenboek.

 

Rotterdams woordenboek Dictee

 

 

Verdere ontwikkeling

Het Rotterdams woordenboek is een initiatief van Erik van Loon en is samen met Nico Sannes en Hettie Sienema samengesteld. De aankomende maanden staan vooral in het teken van het verder ontwikkelen en discussiëren welke woorden juist wel of toch niet in het Rotterdamse Woordenboek horen en daar mag iedereen bij helpen.

Wil je het Rotterdams woordenboek zelf hebben of als cadeautje geven? Je kan het kopen via de website van het woordenboek of via Bol.com.

Dit artikel bevat affiliate links.
Door er op te klikken en een aankoop te doen, krijg ik er een percentage van.
Zo je steunt mijn blog, terwijl het voor jou niets extra kost.

Wat vind jij het mooiste Rotterdamse woord?

 

4 gedachten over “Het Rotterdams woordenboek”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.