Het Rosie Project van Graeme Simsion

Ken je de tv-serie The big bang theory met Dr. Sheldon Cooper in de hoofdrol? De hoofdpersoon Don Tillman in het boek Het Rosie Project lijkt wel wat op hem: Erg slim, briljant wetenschapper in de genetica, een goede, efficiënte kok en succesvol door vast te houden aan een tot op de minuut precies schema en regels, maar niet zo goed in sociale interacties. Het echtpaar Claudia en Gene zijn zijn enige vrienden. Hij gaat op zoek naar de ideale vrouw in het Echtgenote Project. Met een vragenlijst van 16 dubbelzijdige pagina’s hoopt hij zijn potentiële echtgenote sneller te vinden, want eerdere dates waren rampzalig afgelopen. Maar dan wordt hij door Gene gekoppeld aan Rosie Jarman…

Lees alle reviews over Het rosie project

Rosie scoort geen punten op Dons vragenlijst, maar toch weten ze het goed met elkaar te vinden. En ze blijken ook goed te kunnen samenwerken als ze samen op zoek gaan naar haar biologische vader. Don doet allerlei nieuwe levenservaringen op tijdens deze zoektocht die hun naar New York brengt en door Rosie verandert hij langzaam maar zeker. Zijn sociale vaardigheden gaan erop vooruit, zijn vaste gewoontes blijken ineens niet meer zo vast te zijn. Ze is qua karakter duidelijk de tegenhanger van Don.

Dat er een bijzondere band is tussen Don en Rosie is duidelijk, maar is het ook echte liefde? Dat blijkt uit het tweede deel: Het Rosie effect!

Het is een boek dat in een hoog tempo leest, vooral wanneer je de gedachten van Don leest. De rechtlijnige denkwijze en de sociale onhandigheid worden op een heel herkenbare, humoristische manier beschreven. En de manier hoe hij gênant, sociale situaties weet op te lossen, zijn zeker origineel. Toch was het zeker niet de bedoeling van Simsion om autisme als iets lachwekkends neer te zetten. Doordat het verhaal in de ik-vorm is geschreven kruip je als lezer helemaal in het hoofd van Don. Het Rosie project geeft een uniek kijkje in een manier van leven dat normaal gesproken niet zoveel aandacht krijgt. Het boek is door de vele en goede humor voor zowel vrouwen als mannen geschikt. Het verhaal gaat om twee zoektochten: een vrouw voor Don en de vader van Rosie.

De filmrechten van Het Rosie project zijn inmiddels gekocht door Sony Pictures. Laat de film maar komen!

Dit artikel bevat affiliate links.
Door er op te klikken en een aankoop te doen, krijg ik er een percentage van.
Zo je steunt mijn blog, terwijl het voor jou niets extra kost.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.