Het Rosie Effect van Graeme Simsion

Een paar weken geleden had ik het nog over Het Rosie Project en ik heb meteen doorgelezen in Het Rosie Effect.

Het verhaal gaat verder ongeveer een jaar na waar het eerste boek is gestopt. Ondertussen zijn Don en Rosie getrouwd en naar New York verhuisd. Don werkt daar als onderzoeker, Rosie is begonnen aan de geneeskunde opleiding, en samen werken ze in de avonduren in een cocktailbar.

Dan komt Rosie met groot nieuws, want ze is zwanger. Voor Don is dit een grote verrassing, want ze hadden het niet echt gepland. Op zijn eigen (autistische) manier onderzoekt hij alles wat met baby’s te maken heeft, maar komt daardoor ook in de problemen en met heel veel ongevraagde en ongewenste lifestyle adviezen voor zijn vrouw. Rosie heeft moeite om de baby een plek te geven binnen hun relatie, want ze ziet Don niet echt als het ideale vaderfiguur.

Het Rosie Effect - Graeme Simsion

Hij wil voorkomen dat Rosie stress heeft, want dat is niet goed voor de baby. Daarom probeert hij dingen zelf op te lossen die hij eerder nog aan Rosie overliet en probeert zoveel mogelijk problemen voor haar verborgen te houden. Zo komt bijvoorbeeld zijn vriend Gene bij hun logeren door problemen met zijn huwelijk met Claudia, hij heeft een andere woonruimte moeten regelen, omdat er ruzie was met een buurman, hij wordt opgepakt omdat hij jonge kinderen filmde in een speeltuin en hij vraagt de vrouw van Dave, die ook zwanger is, om zich voor te doen als Rosie, omdat hij Lydia, de maatschappelijk werkster, die hem begeleid na het speeltuin incident, te vriend wil houden.

Don doet dus heel hard zijn best, maar het pakt allemaal niet zo uit als hij bedacht had. Met de hulp van zijn vrienden moet hij dan weer hopen dat alles op zijn pootjes terechtkomt. Terwijl hij zo druk is met het perfectioneren van alle praktische details, verliest hij zijn emoties totaal uit het oog. Hij dreigt Rosie kwijt te raken op het moment dat ze hem het hardste nodig heeft.

 

Net zoals het eerste boek, is ook dit boek geschreven met heel veel humor en leest het makkelijk weg door de goede vaart in het verhaal. Het Rosie project vond ik wat verrassender, al zitten ook in dit boek weer genoeg aparte situaties. Toch lijkt het soms bijna een trucje; de sociaal onhandige Don komt onbedoeld in een lastige situatie en weet zich er dan op een ongebruikelijke manier weer uit te redden, dankzij (en soms ook ondanks) zijn vrienden. De hoofdpersonen zijn herkenbaar en je hebt er al een band mee opgebouwd. Het is wel aan te raden om vóór je aan dit boek begint, ook het eerste deel te lezen. Uiteindelijk is het echt een hilarisch feel good boek!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.