boek het gerecht inge van ipenburg

Het gerecht van Inge Ipenburg

Als voormalig soapactrice Sandra Hazelaar getuige is van een verkrachting, verandert haar leven volledig. Want zijn herkent de dader, strafadvocaat mr. Joachim Hansson, en hij herkent haar! Sandra probeert het slachtoffer te helpen en te zorgen dat de verkrachter gestraft wordt met hulp van eerdere slachtoffers van hem, maar komt er dan achter hoeveel invloed Joachim heeft.

Er gebeuren bijvoorbeeld rare dingen in haar huiskamerrestaurant en plotseling is er weer volop media-aandacht voor haar. Toch is het niet helemaal duidelijk of het echt door Joachim komt, want Sandra blijkt ook een stalker te hebben. Na meerdere bedreigingen gaat ze toch wel twijfelen of ze wel een getuigenverklaring af wil leggen. Ze lijkt steeds meer op zichzelf aan gewezen en lijkt de grip op haar leven te verliezen. Gelukkig zijn er ook een aantal vaste vrienden op wie ze echt kan bouwen en haar steunen om gerechtigheid te krijgen en Joachim gestraft te krijgen.

Wat ik er van Het Gerecht vond

Het Gerecht is een spannend verhaal in een leuke setting. Je voelt hoe beklemmend de situatie is voor Sandra: haar reputatie wordt kapot gemaakt en er is een gevoel van constante dreiging van zowel de stalker als de roddelende media.

Dat het voor een groot deel zich afspeelt bij haar thuis en in haar huiskamerrestaurant geeft een creatieve draai aan het verhaal. In veel detail worden de gerechten en de bereiding daarvan beschreven. Dat Inge Ipenburg goed zou kunnen schrijven over het leven van een actrice is duidelijk, maar ook de restaurant-situaties weet ze erg levendig te beschrijven. Ook benadrukt het nog een de situatie van een kleine ondernemer tegen de machtige jurist des te meer.

Door de korte hoofdstukken is het lekker makkelijk te lezen. Ook al gebeurt er heel veel in de periode van 4 weken die in het verhaal beschreven wordt, toch is het overzichtelijk doordat er niet te veel personen een rol in hebben. Ook hebben die karakters erg duidelijke kenmerken die tot in de detail terug komen. Zoals bijvoorbeeld de omschrijvingen van het nauwkeurige werken van het keukenhulpje Davy.

Er zit een leuke twist in de titel, die je dubbel kunt opvatten: gaat het om het eten of om het recht?

Door meteen met een heftige scene te beginnen zat ik snel in het verhaal en de spanning wordt alleen maar opgevoerd. Alleen het einde kwam een beetje abrupt.

Over de auteur

Inge Ipenburg is vooral bekend als actrice in series als Goede tijden, slechte tijden, Westenwind en Celblok H. En anders zou je haar ook kunnen kennen uit Wie is de mol? 2007. Verder speelde ze ook in meerdere films en theaterstukken. In 2011 is ze juryvoorzitter voor De Gouden Strop en raakt ze geïnspireerd om zelf te gaan schrijven. Naast Het gerecht schreef ze ook Een schitterend ongeluk.

Dit artikel bevat affiliate links.
Door er op te klikken en een aankoop te doen, krijg ik er een percentage van.
Zo je steunt mijn blog, terwijl het voor jou niets extra kost.

Heb jij Het Gerecht ook gelezen? Wat vind jij van de boeken van Inge Ipenburg?

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.