borrelbrood opgediend

Heerlijk borrelbrood bakken

Laatst wilde ik wat maken voor bij een borrel. Het was nog te vroeg om te gaan eten, maar wel al op een tijdstip dat je toch wel zin hebt in wat lekkers. Daarom heb ik toen twee broden gebakken. Brood voor bij de borrel = borrelbrood.

Dit brood is makkelijk te maken, maar je moet er wel even rekening mee houden dat het een uur moet rijzen. Je moet er dus wel even de tijd voor nemen, want het werkt niet last minute. Er zijn heel veel variatie mogelijkheden, maar deze keer had ik gekozen voor een zwarte olijvenbrood en een zongedroogde tomatenbrood.

Ingrediënten als basis voor 1 borrelbrood

 • 200 gram bloem
 • 1/2 zakje gist,  3-4 gram
 • snufje zout
 • ~150 ml lauw water
 • olie

Kies een hartige smaak

Kies wat je lekker vindt en voeg ook een van de volgende ingrediënten toe voor een nog lekkerdere smaak:

 • half potje zwarte olijven zonder pit
 • 4 el fijngesneden zongedroogde tomaatjes
 • 1 takje tijm en 2 takjes rozemarijn
 • 75 gr geraspte kaas en 1 fijngesneden ui
 • 75 gr geraspte kaas en spekjes/salami
 • 3 el pesto

borrelbrood opgediend

Zo maak je het

Weeg de bloem af en gooi hier een zakje gist doorheen. Meestal is dit snel gist en hoef je het niet eerst nog eens te activeren, maar dat ligt er aan welk merk je gebruikt. Moet je het gist wel activeren, dan moet je het water wat je hiervoor gebruikt in mindering brengen op de hoeveelheid water die je later gaat toevoegen.

Mix de gist door de bloem heen en gooi er dan pas zout bij, want als je de zout direct op de gist gooit, kan het de werking verminderen. Voeg daarna het lauwwarme water erbij en maak er een mooi soepel deeg van. Voeg daarna één of meerdere lekkere, hartige ingrediënten toe om het brood meer smaak te geven.

Let op dat je niet meteen 150 ml water toevoegt, maar begin eerst met iets minder. Als je dan merkt dat het deeg niet mooi bij elkaar blijft, kun je altijd nog wat meer toevoegen. Als je er voor kiest om er pesto doorheen te mengen, moet je opletten dat je er niet te veel water aan toevoegt, omdat het deeg anders zompig wordt.

borrelbrood zongedroogde tomaatjes rijzen

Kneed alles lekker door: met een mixer moet je het ongeveer 5 minuten kneden en met de hand minimaal 10 minuten. Leg het daarna in een schaal met een beetje olie, zodat het niet blijft plakken aan de rand en dek het af met een vochtige theedoek of plasticfolie. Voor het brood met de olijven had ik olijfolie gebruikt en voor de andere de olie uit het potje waar de zongedroogde tomaatjes in zaten.Dit geeft dan zelfs nog wat extra smaak.

Zet dit minstens een uurt op een warme plek en laat het rijzen. Het is dan ruim 2 keer in volume gegroeid. Op de foto hierboven zie je de hoeveelheid voor het rijzen, na een uur zat de schaal helemaal vol!

borrelbrood olijf   borrelbrood voor het bakken

Verwarm de oven voor op 200 0C. Kneed het deeg nog een keer goed door op het aanrecht. Zorg dat er al een beetje bloem op ligt, zodat het niet blijft plakken. Maak er een mooie vorm van, bijvoorbeeld door er s. Bak het brood in ongeveer 30 minuten en als het goed is, klinkt het borrelbrood hol als je er op klopt. Zo weet je dat het brood helemaal gaar is.

borrelbrood na het bakken

Zoals je hierboven kan zien, had ik 2 broden gemaakt: eentje met olijven en de ander met zongedroogde tomaten. Zeker die met de zongedroogde tomaatjes vind ik heel mooi van kleur geworden. Beide waren erg lekker, maar een volgende keer zou ik meer smaakmakende ingrediënten toevoegen. De hoeveelheden zoals ik ze bovenaan in het lijstje staan zijn al aangepast.

broden op plank met botertjes

Dit borrelbrood is erg lekker met deze zelfgemaakte botertjes, tzatziki of hummus.

Welke smaakcombinatie lijkt jou het lekkerst om aan een borrelbrood toe te voegen?

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.