ijsjes mutsje goedgemutste breicampagne

Goedgemutste Breicampagne: IJsjes mutsje

Regelmatig verschijnt hier een nieuw patroon voor een mutsje voor de Goedgemutste Breicampagne van Innocent. Deze mutsjes zijn bedoeld om aandacht te vragen en geld in te zamelen voor eenzame ouderen. Want voor iedere smoothie met mutsje die in Nederland verkocht wordt, wordt 20 cent aan het Nationaal Ouderenfonds gedoneerd. Dit keer een gehaakt ijsjes mutsje!

 

ijsjes mutsje goedgemutste breicampagne ijsjes mutsje goedgemutste breicampagne

Soms kom je een nieuwe steek tegen, waar je gewoon meteen blij van wordt. Deze ijsco steek is er zo een. Het doet wel een beetje denken aan de cupcake steek.

Deze ijsjes steek leek mij wel een mooie steek om eens uit te proberen in een mutsje. Om dat te laten lukken, moesten er wel een paar aanpassingen gemaakt worden. Het originele patroon wordt als lapje gemaakt, terwijl ik liever mutsjes in de rondte haak.

Ik deel hier niet het hele patroon, want er bestaat al een geweldig filmpje waarin de steek stap voor stap wordt laten zien met Engelse ondertiteling. Hier zie je hoe de ijsco steek gemaakt wordt:

Patroon voor een ijsjes mutsje

Voor mijn mutsjes maakte ik een ketting van 26 lossen (8×3 + 2). Er komen dan 8 ijsjes rond het mutsje. Verbind de laatste steek met de eerste met een halfvaste. Dit is de onderkant van het mutsje. Maak daarna 5 rondes met vasten.

ijsjes mutsje goedgemutste breicampagne   ijsjes mutsje goedgemutste breicampagne

Wissel naar de kleur die je wilt gebruiken voor de hoorntjes en volg de aanwijzingen uit het filmpje. In de ondertiteling staat dat je de steek 4 rijen naar beneden maakt. Toch ziet het er op de plaatjes meer uit alsof ze 3 rijen lager insteken. Op de foto’s hierboven zie je het verschil tussen insteken op 3 (links) en 4 (rechts) rijen lager.

Wissel naar de kleur van je favoriete ijsbolletjes smaak en volg de aanwijzingen uit het filmpje. Er wordt aangegeven dat zij met 7 stokjes in het tweede boogje de popcorn steek maken. Ik heb ervoor gekozen om dit te splitsen in twee delen. Ik maakte 3 stokjes in zowel het eerste als tweede boogje per hoorntje te maken.

Als je een heel dik ijsbolletje wilt maken, dan kun je ook 4 stokjes per boogje maken.

Als echt een extra groot ijsbolletje wilt maken, dan zou je ook dubbelstokjes in plaats van gewone stokjes te maken. Met name voor de extra hoge hoorntjes (4 rijen lager ingestoken, zoals op de rechter foto hierboven) past dit goed.

ijsjes mutsje goedgemutste breicampagne   ijsjes mutsje goedgemutste breicampagne

Wissel daarna weer naar de eerste kleur en volg nog 1 ronde de aanwijzingen uit het filmpje. Ga daarna minderen door 2 vasten te haken en 2 steken samen te nemen. De ronde daarna wissel je af tussen 1 vaste en 2 steken samen haken. Vervolgens haak je net zo lang 2 steken samen tot het mutsje aan de bovenkant dicht is.

ijsjes mutsje goedgemutste breicampagne

Hier zie je een overzicht van de mutsjes die ik voor de Goedgemutste Breicampagne heb gemaakt.

Wat is jouw favoriete ijssmaak?

 

2 gedachten over “Goedgemutste Breicampagne: IJsjes mutsje”

  1. Hallo, ik brei sinds kort voor de ouderen de mutsjes. Nu wil ik ook gaan haken en vind de hoedjes zo leuk. Heb je misschien het patroon voor mij? Alvast bedankt. Groetjes Ineke

    1. Echt een hoedje heb ik nog niet gemaakt, maar zal ik zeker onthouden als ik binnenkort eens zonder inspiratie zit. In de link onderaan het bericht vind je een overzicht van alle patroontjes. Sommigen zijn heel simpel, andere wat lastiger, maar er zit vast een leuk mutsje voor je tussen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.