gevlochten Nutella brood

Gevlochten Nutella brood

Net zoals de appelroosjes, kan het niet anders dan dat je dit gevlochten Nutella brood al eens voorbij hebt zien komen op Pinterest. Nu is het een formaat dat een beetje te groot is om voor 2 personen te maken en daardoor stond dit recept al een poosje op mijn verlanglijstje. Dus toen ik laatst een afscheidslunch van een collega had op het werk, leek dat me het perfecte moment om dit Nutella brood te gaan maken. Het is niet moeilijk om te maken, maar je moet wel genoeg tijd hebben, want vooral het rijzen van het deeg duurt lang. Het opeten daarentegen was zo gebeurd!

Nutella vlecht brood

Ingrediënten voor dit gevlochten Nutella brood

  • 450 + 50 gr bloem
  • 180 ml melk
  • 2 eieren, gescheiden
  • 8 gr gist
  • 30 gr roomboter
  • 70 gr kristalsuiker
  • Snufje zout
  • 200 gr Nutella

Zo maak je het

Ruim voor je begint moet je de boter en eieren alvast uit de koelkast halen, zodat die op kamertemperatuur kunnen komen. Kijk ook even wat voor gist je hebt. Soms moet je het activeren in lauwwarme melk met wat suiker, soms is dit niet nodig. Op de verpakking van de gist staat dit aangegeven.

Doe de suiker en een snufje zout in een kom en zeef de bloem daarbij. Splits de eieren en voeg het eigeel toe aan de droge ingrediënten. Voeg daarna ook de gist, boter in kleine blokjes gesneden en ongeveer driekwart van de melk toe. Kneed dit met je handen of met een mixer tot een soepel bal deeg. Als je merkt dat het te kruimelig is, dan kun je wat extra melk toevoegen. Kneed het stevig door tot je een vliesje kunt trekken van het deeg.

Nutella vlecht brood

Maak een bal van het deel en plaats het onder een vochtige theedoek in een licht ingevette kom. Zet dit een uur op een warme plek, zodat het deeg kan rijzen. Als het goed is, is het deeg na een uur ongeveer verdubbeld in volume.

Bestrooi je werkblad met wat bloem. Kneed het deeg kort door en verdeel het in 4 gelijke delen. Verwarm ondertussen een pot Nutella in een pannetje met water. Laat dit water niet koken. Rol één deel deeg uit tot een soort pannenkoek. Met een taartvorm kun je er een mooie ronde vorm van snijden. Besmeer de bovenkant van het deeg met de vloeibare Nutella. Herhaal dit nog 3 keer en plaats de lagen op elkaar, zonder de bovenste met Nutella te besmeren.

Nutella vlecht brood  

Leg de deegstapel op bakpapier, zodat het zo makkelijk de oven in kan en niet aan je werkblad blijft plakken. Plaats een glas in het midden en verdeel het deeg in 16 gelijke stukken. Dit gaat het makkelijks met een broodmes of een pizzasnijder. Draai nu de deegpuntjes om beurten een andere kant op. Op deze manier krijg je een mooie stervorm in je Nutella brood. Als je heel soepel deeg hebt en het heel dun hebt uitgerold, kun je ze zelfs 2 keer omdraaien.

Nutella vlecht brood

Ik had het deeg niet lang genoeg gekneed, dus na het rijzen, was het niet heel soepel. Daarom heb ik de deegpuntjes maar 1 keer gedraaid. Voor het draaien van de puntjes lijkt alsof de 4 verschillende deeglagen mooi op elkaar liggen, maar na het omdraaien bleek dat de onderste laag toch iets gekrompen was. Omdat ik dit er niet zo mooi uit vond zien, heb ik het geheel omgedraaid. Als je de puntjes 2 keer om kan draaien, zul je hier geen last van hebben. Een andere oplossing is door het deeg pas op maat te snijden met de taartvorm als je alle lagen op elkaar hebt liggen.

Nutella vlecht brood

Bestrijk je Nutella brood deeg met eiwit voor een mooie glans en laat het nog minstens 10 minuten rijzen. Zet het daarna in een op 180 graden Celsius voorverwarmde oven. Na een minuut of 15 tot 20 zal je gevlochten Nutella brood klaar zijn. De bovenkant zal dan mooi bruin en glanzend zijn en klinkt hol als je in het midden klopt.

Wil je dit recept stap voor stap in een filmpje (van Handimania) zien, dan kun je dat hier bekijken:

 

 

5 gedachten over “Gevlochten Nutella brood”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.