Gehaakt speenkoord met een tijgertje

Gehaakt speenkoord met een tijgertje

Er is weer een baby geboren in m’n vriendinnengroep, dus ik wilde graag iets speciaals haken voor de kleine. Eerder maakte ik een dekentje, een voetenzak en een naamslinger als kraamcadeautjes voor vriendinnen. Maar dit keer moest het iets kleins zijn voor een heuse expatbaby. Het cadeautje moest mee in de koffer in het vliegtuig naar huis, dus iets dat groot of zwaar is, was geen optie.

Ik heb nog zitten denken aan een wagenspanner met Hollandse kinderfiguren, zoals Nijntje en Dikkie Dik. Leuk idee, maar ze hebben geen kinderwagen 🙁 en voor een maxi cosy lijkt het me niet heel handig. Een bijtring bleken ze al te hebben. En toen dacht ik aan een speenkoord. Op het geboortekaartje staat een tijgertje afgebeeld, dus die wilde ik ook laten terugkomen op het speenkoord.

 

Patroon voor speenkoord met een tijgertje

Een patroon voor een tijgertje kon ik niet vinden, dus ik moest zelf wat bedenken. Het koord heb ik gemaakt aan een speenclip die ik in de winkel heb gekocht. Zo was het makkelijk in te schatten welke lengte het koord moest krijgen. Het is gemaakt met allemaal vasten. Het lusje om de speen aan vast te maken, is gemaakt met een ketting van lossen. Uiteraard zijn de losse eindjes goed vastgezet.

 

Gehaakt speenkoord met een tijgertje

 

De kop

De kop van het tijgertje is een oranje ovaal. De voorkant en achterkant hebben hetzelfde formaat, dus je maakt onderstaande stappen twee keer. Hier staat 1v voor één vaste en 2v voor meerderen door 2 vasten in 1 steek te maken.

Begin met 8x 1v in een magische cirkel. In de volgende ronde 8x 2v, wissel de ronde daarna 8x (1v, 2v).

Ga het ovaal maken door de volgende ronde met in totaal 8 steken te meerderen, maar alleen aan de zijkanten van de kop. Haak dus 4 vasten, 3x (2v, 1v), 2v, 8x 1v, 3x (2v, 1v), 2v, 4x 1v.

De volgende ronde doe je dit op dezelfde manier. 6x 1v, 3x (2v, 1v), 2v, 12x 1v, 3x (2v, 1v), 2v, 6x 1v.

Alle volgende onderdelen plaats je op de voorkant van dezelfde ovaal. De tweede ovaal gebruik je pas op het eind als je beide delen aan elkaar zet.

De oren

Haak 3 lossen, sla de eerste steek vanaf de naald over en haak 1 vaste, maak in de laatste een stokje.

Maak bovenstaande nog een keer voor het andere oor en bevestig beide aan de bovenkant van de ovaal.

De bek en neus

De bek wordt gemaakt op een witte ovaal. Haak 4 lossen, sla de eerste over en haak 2x 1v in het achterste deel van de lus. Haak 2v in het achterste deel en 2v in het voorste deel van de laatste steek van de ketting. Maak nog een ronde waarbij je meerdert in de steken waar je in de vorige ronde ook gemeerderd hebt, dus aan beide zijkanten van de ovaal. Knip de draad lang af en maak dit gedeelte vast op de kop.

Haak in het zwart de neus op dezelfde wijze als de oren gemaakt zijn: Haak 3 lossen, sla de eerste steek vanaf de naald over en haak 1 vaste, maak in de laatste een stokje. Knip de draad lang af en zet de neus vast op de witte ovaal. Borduur er ook nog een mondje bij.

De ogen

Heel simpel een dikke knoop gemaakt in de zwarte draad en deze aan de achterkant goed vastgezet.

De strepen

De strepen worden gemaakt met bruin. De dikkere streep boven de neus is gemaakt met een ketting van 5 lossen, daarna de eerste steek overslaan en vasten in de rest van de steken maken. De draad lang afknippen en daarna goed vastnaaien op de oranje ovaal.

Voor de dunne strepen haak je vasten door de kop heen. Aan beide zijkanten zitten er 3 bestaande uit 3 vasten en aan de bovenkant 2 gemaakt met 2 vasten.

Gehaakt speenkoord met een tijgertje

Hecht alle draden aan de achterkant af en plaats de twee ovalen op elkaar. De boven- en onderkant van beide ovalen blijven los van elkaar, zodat het tijgertje over het koord kan schuiven. De zijkanten worden stevig aan elkaar genaaid.

Dit artikel bevat affiliate links.
Door er op te klikken en een aankoop te doen, krijg ik er een percentage van.
Zo je steunt mijn blog, terwijl het voor jou niets extra kost.

Wat zou jij een leuk dier vinden voor op een speenkoord?

 

2 gedachten over “Gehaakt speenkoord met een tijgertje”

  1. Oh wat is ie schattig geworden! Ik kan wel breien maar heb geen ervaring met haken. Maar als ik al die leuke dingetjes hier zie denk ik dat ik me er toch maar eens in ga verdiepen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.