golfjes deken met vlindertjes gehaakt rand

Gehaakt baby dekentje: golfjes in paars, blauw en wit

Voor het pasgeboren zoontje van een collega heb ik een dekentje gemaakt. Omdat ik al wist dat het een jongetje zou worden, wilde ik er blauw in verwerken. Maar de lievelingskleur van de moeder is paars, dus die kleur mocht ook zeker niet ontbreken.

Ondanks dat ik al op tijd begonnen was met dit dekentje, lukte het me lange tijd niet om leuke vlindertjes (ook een van de moeders favorieten) te vinden. Dus op een gegeven moment had het dekentje de juiste afmetingen en wilde ik aan de rand beginnen. Maar juist daarna vond ik toch nog een mooi patroon voor vlindertjes en heb ik deze nog toegevoegd.  Hieronder vind je de patronen en zie je het eindresultaat!

golfjes deken randjes gehaakt

De golfjes deken

De deken is gemaakt met 5 kleuren: wit, paars, lila, lichtblauw en turquoise. Begonnen met een rij lossen in het wit. Maak het dekentje zo breed als je wilt, maar zorg dat het een meervoud 10 + 1.

Witte rijen

Maak 2 extra lossen om te keren en vervolgens een stokje. Herhaal tot het eind het volgende patroon: 1 half stokje, 3 vasten, 1 half stokje en 3 stokjes. Alleen aan het einde van de regel maak je maar 2 stokjes ipv 3. Alleen bij het begin en het eind van de deken haak je deze stappen maar 1 keer. Bij alle andere keren herhaal je de stappen van voorgaande regel 2 keer.

Gekleurde rijen

Wissel naar de donkere kleur en haak 1 vaste in iedere steek. Ga daarna naar de lichtere kleur en haak 1 keervaste en 1 vaste. Blijf vervolgens het volgende herhalen: 1 half stokje, 3 stokjes, 1 half stokje en dan 3 vasten. Alleen aan het einde van de regel maak je maar 2 vasten ipv 3. Haak de voorgaande stappen nog een keer met de lichte kleur. Met de donkere kleur haak je weer 1 vaste in iedere steek.

golfjes deken met vlindertjes gehaakt bovenrand onderrand

Picot kronen rand

  1. Deze rand begint met een rij halve stokjes in het lichtblauw.
  2. Met turquoise maak je 1 losse. Sla 2 steken over en haak in de volgende 2 stokjes. Haak 2 lossen en dan 2 stokjes in dezelfde steek als de vorige stokjes. Haak nog een keer 2 lossen en 2 stokjes weer in de steek bij de vorige stokjes. Haak nog 1 losse en bevestig dan de boog met een halfvaste in de derde steek vanaf de stokjes. Herhaal voorgaande stappen voor de hele rand.
  3. Wissel naar paars de picot te maken en begin met een halfvaste in de halfvaste van de turquoise rij. Maak 3 lossen en daarna een halfvaste in het derde stokje van de boog (eerste van het tweede paar stokjes). Haak 4 lossen en bevestig die met een halfvaste in het vierde stokje van de boog (tweede van het tweede paar stokjes). Maak 3 lossen en eindig met een halfvaste in de turquoise halfvaste.
  4. Met lila begin je met een vaste in de vaste in het turquoise. Je haakt hierbij de dus om de paarse en turquoise heen. Maak 3 vasten tussen het eerste en tweede paar stokjes van de boog. Haak 1 losse aan de achterkant van de paarse picot. Maak 3 vasten tussen het tweede en derde paar stokjes van de boog en eindig met een vaste in de turquoise vaste. Herhaal alle voorgaande stappen voor iedere boog. Doordat je met lila om het paars en turquoise heen haakt, zie je aan het eind alleen de picots in het paars en de stokjes in het turquoise.

golfjes deken rand gehaakt

Pompom rand

Bij Once upon a pink moon vond ik een geweldige beschrijving voor deze schattige pompom rand. Maar eigenlijk heeft zij het patroon van The heart felt company. En zij heeft het dan weer vertaald uit het Japanse handwerkboek Let’s play with color. 

 • Haak 6 losse. In de 3e steek vanaf de haaknaald, maak je 3 stokjes waarbij je de laatste lus van ieder stokje op je haaknaald houdt. Je hebt nu in totaal 4 lusjes op de haaknaald. Haal dan de draad door alle 4 de lussen. Nu heb je een half bolletje.
 • Haak 3 losse. In de 3e steek vanaf de haaknaald, maak je 3 stokjes waarbij je de laatste lus van ieder stokje op je haaknaald houdt. Haal dan de draad door alle 4 de lussen. Je hebt nu een 2e halve bolletje gemaakt op de sluitsteek van je eerste halve bolletje.
 • Maak beide delen aan elkaar vast met een halve vaste. Haak 3 losse en bevestig het met een vaste aan de deken, waarbij je 3 steken overslaat na de vorige vaste.

Deze pompom rand heb ik langs beide lange kanten van de deken gemaakt. Op beide websites staan heel duidelijke foto’s van de hierboven beschreven stappen.

golfjes deken pompom rand gehaakt

Vlindertjes rand

Het patroon voor deze vlindertjes komt van de Mypicot website. Voor een mooie verdeling van de vlinders als je meerdere rijen maakt, stellen zij voor om een veelvoud van 22 + 13 te gebruiken als begin. Ik heb deze rand er pas toegevoegd toen de rest van de deken eigenlijk al af was. Daarom heb ik een ander aantal steken er tussen gelaten en zitten de vlinders bij mij ook wat dichter op elkaar.

Een andere aanpassing die ik gemaakt heb aan het patroon, is het weglaten van de voelsprieten.

Nadat ik ze gestreken had met een natte theedoek werden de vlinder wat platter en minder opgekronkeld.

golfjes deken met vlindertjes gehaakt

Ik had bedacht om een dekentje van 75 bij 100 cm te maken. Maar toe vond ik toch nog dit mooie patroon voor de vlindertjes… En zo werd de deken dus iets langer.

golfjes deken met vlindertjes gehaakt

Op zoek naar creatieve ideeen voor een kraamcadeau? Kijk dan ook eens naar deze Hexagon deken, naamslinger of kijk op Pinterest naar de andere dekentjes die ik gemaakt heb.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.