friese badmuts mutsje Goedgemutste Breicampagne

Goedgemutste Breicampagne: Gebreide Friese badmuts voor Maarten van der Weijden

Gastblog door Akkelien Smink van De Breimeisjes

In februari had ik mailcontact met Sophie en ze vroeg of ik een gastblog wilde schrijven. Ja, hoor, antwoordde ik. Bijna een half jaar later komt het er pas van!

Ik wist al dat ik een Fries mutsje wilde breien en heb nu een hele leuke actuele reden: Maarten van der Weijden gaat van 18 t/m 20 augustus de 11stedentocht zwemmen! Voor het goede doel: onderzoek naar de genezing van kanker. Je leest er alles over op de website 11stedenzwemtocht.nl.

 

friese badmuts mutsje Goedgemutste Breicampagne

 

Het mutsje. In dit geval eigenlijk een badmutsje, wordt in het rond gebreid. Vanwege het geringe aantal steken gebruikte ik 4 naalden i.p.v. 5.

Je hebt nodig voor deze Friese badmuts

  • restjes rood, wit en blauw garen
  • 4 breinaalden nr 3½
  • een schaar
  • een naald
  • en eventueel Innocent-flesje voor de maat

 

friese badmuts mutsje Goedgemutste Breicampagne

 

Werkwijze

Zet 30 steken op, verdeeld over 3 naalden, met blauw. Je breit eerst een boord.
Brei minstens 6 naalden boordsteek 1 recht, 1 averecht.
In de laatste toer van de boord brei je de laatste 2 steken samen.
Je hebt dan nog 29 steken.

Vanaf dit moment ga je alleen recht breien en met twee kleuren, blauw en wit, rondom 6 banen, van elke kleur 3. Er is nu eigenlijk 1 steek te weinig voor 6 banen, maar je moet toch steeds 5 steken in één kleur breien (later, na het minderen, nog maar 4, 3 etc). Door dat consequent te blijven doen gaan de strepen scheef lopen. Het “begin” van de toer verspringt nu ook steeds 1 steek naar links!

De telling van de toeren begint weer bij 1.

 

friese badmuts mutsje Goedgemutste Breicampagne

 

Toer 1: afwisselend 5 steken blauw, 5 steken wit.

Toer 2 t/m 5, herhaal toer 1.

Toer 6: *brei 2 steken samen met blauw en brei nog 3 steken blauw,  brei dan 2 steken samen met wit en brei nog 3 steken met wit*, herhaal van * tot * nog 2 x. Er zijn dan nog 23 steken.

Toer 7 t/m 9: brei afwisselend 4 steken blauw, 4 steken wit

Toer 10: *brei 2 steken samen met blauw en brei nog 2 steken blauw,  brei dan 2 steken samen met wit en brei nog 2 steken met wit*, herhaal van * tot * nog 2 x. Er zijn dan nog 17 steken.

Toer 11 en 12: brei afwisselend 3 steken blauw, 3 steken wit

Toer 13: *brei 2 steken samen met blauw en brei nog 1 steek blauw,  brei dan 2 steken samen met wit en brei nog 1 steek met wit*, herhaal van * tot * nog 2 x. Er zijn dan nog 11 steken.

Toer 13: Brei afwisselend 2 steken samen met blauw en 2 steken samen met wit tot je nog 6 steken op de naalden hebt. Knip de draden af en haal de witte draad door alle steken op de naalden en trek ze samen. Hecht alles goed af aan de binnenkant van het mutsje.

 

Met rood borduur je er pompeblêdsjes op met behulp van 2 kettingsteekjes vlak bij elkaar.
Ik borduurde er 7, zoveel staan er op een Friese vlag. Op een witte baan 3 naast elkaar en op de andere twee banen 2 naast elkaar.

 

friese badmuts mutsje Goedgemutste Breicampagne friese badmuts mutsje Goedgemutste Breicampagne

 

En klaar is de badmuts voor Maaren van der Weijden!

 

Er was al een Friesland mutsje, een gehaakte versie (met de strepen de verkeerde kant op, sorry Friezen, heb het niet expres gedaan), dat vind je hier. De mutsjes voor de Goedgemutste Breicampagne van Innocent zijn bedoeld om aandacht te vragen en geld in te zamelen voor eenzame ouderen. Want voor iedere smoothie met mutsje die in Nederland verkocht wordt, wordt 20 cent aan het Nationaal Ouderenfonds gedoneerd. Hier zie je een overzicht van alle patronen voor mutsjes die al eerder verschenen. Dit mutsje is dus ook speciaal ontworpen voor de 11steden zwemtocht van 18 t/m 20 augustus van Maarten van der Weijden!

 

2 gedachten over “Goedgemutste Breicampagne: Gebreide Friese badmuts voor Maarten van der Weijden”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.