citroentaart

Fris, zoete citroen taart

Als we op het werk wat te vieren hebben, is er taart. Dus toen mijn collega een dikke grant binnengehaald had, had hij voor beide afdelingen waar hij voor werkt maar liefst 5 citroen taarten gebakken. Ik heb natuurlijk ook een stukje geproefd en die was heel erg lekker. Toen hij vertelde hoe snel en makkelijk recept was, wilde ik dat natuurlijk ook zelf proberen en heb ik deze citroen taart gemaakt voor een buurtvergadering.

Ingrediënten

  • 125 gr boter
  • 125 + 50 gr suiker
  • 2 eieren
  • 125 gr zelfrijzend bakmeel
  • 1 citroen

Als je naar de ingrediënten voor deze citroen taart kijkt, zal je ze misschien wel herkennen als van een cake recept. En dat klopt! Het zijn inderdaad dezelfde ingrediënten als je voor een cake zou gebruiken. Door het in een taartvorm te gieten, kun je het net wat specialer maken dan een simpele cake. Ook kan de citroensiroop er beter intrekken en voorkom je dat de citroen taart droog wordt.

Bereidingswijze

Zorg er voor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Mix de boter en 125 gr suiker tot een smeuïge crème. Voeg hier stuk voor stuk de eieren er aan toe. Meng daarna het zelfrijzende bakmeel erdoor. Als laatste gaat de zest van de citroen door het beslag heen.

Schep het beslag in een taartvorm (rond 24cm doorsnede of vierkant 20×20 cm) en verdeel het tot het overal ongeveer even dik is. Plaats dit voor 20-25 minuten in een op 180 C voorverwarmde oven. Als het gaar is, kun je er met een prikker in prikken en komt deze er schoon uit. Laat de taart daarna afkoelen.

citroentaart met gaatje

Pers de citroen uit en verwarm het met 50 gr suiker in een pannetje tot de suikerkorreltjes niet meer zichtbaar zijn. Prik met een vork allemaal gaatjes in de taart en schenk met een lepel de citroensiroop er overheen. Door de gaatjes zal het heel snel opgenomen worden in de taart en komt er een mooi glanzend laagje op de taart. Deze citroen taart is goed voor zo’n 20 stukjes.

citroentaart

Variaties

Voor een vergadering in de buurt had ik twee van deze taarten gemaakt, waarvan eentje met sinaasappel in plaats van citroen. Dat was ook lekker, maar een net wat minder spannende smaak.

Deze taart ziet er natuurlijk wel een beetje simpel uit. Het gaat ook meer om de verrassende smaak dan de looks. Je zou bovenop natuurlijk nog met opgeklopte eiwitten mooie toefjes kunnen spuiten en met een brander licht laten kleuren als Italiaanse merengue.

Wat lijkt jou lekkerder met deze taart met citroen of sinaasappel?

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.