promotie Sophie met diploma

Dr. ir. Sophie: Ik ben gepromoveerd!

Ik ben gepromoveerd! Afgelopen donderdag had ik de verdediging van mijn proefschrift getiteld “Arterial spin labeling in space and time – New MRI sequences to probe the cerebrovascular hemodynamics”. De afgelopen jaren heb ik onderzoek gedaan naar de doorbloeding van de hersenen. Daarbij heb ik nieuwe methodes op de MRI-scanner ontwikkeld om de doorbloeding van het hersenweefsel nog beter te kunnen meten.  Het hele onderzoek kun je lezen in mijn proefschrift.

Arterial spin labeling in space & time

De techniek die ik daarbij gebruikt heb, heet arterial spin labeling (ASL). In het kort komt dat er op neer dat je het bloed gebruikt voor het maken van de afbeelding. Er is dus geen contrast middel of straling nodig om de plaatjes te maken. Met traditionele ASL methodes wordt het bloed magnetisch gelabeld in de nek. Het nadeel is dat het label al binnen ongeveer 3 seconden helemaal verdwenen is. Daarom is deze techniek niet zo handig om toe te passen in patiënten met trage een bloedstroomsnelheid, want dan meet je het als het label nog in de bloedvaten zit en het hersenweefsel nog niet bereikt heeft.

***Misschien vind je de inhoud van mijn onderzoek niet zo interessant, sla dan de volgende 3 tussenkopjes even over en lees verder bij Proefschrift***

Acceleration selective ASL

Met de nieuwe methode die ik ontwikkeld heb, genaamd Acceleration selective ASL, labelen we het bloed overal in het hoofd op basis van de verandering in stromingssnelheid. Daarbij wordt het label veel dichter bij het hersenweefsel gecreëerd. Het voordeel ten opzichte van traditionele ASL technieken is dat deze nieuwe techniek ook gebruikt kan worden in patienten met een vertraagde bloedstromingssnelheid, omdat het signaal overal in het hoofd gecreëerd wordt.

Om deze nieuwe scans mogelijk te maken, moest er speciale software geprogrammeerd worden voor op de MRI-scanner. De de instellingen voor de scans heb ik daarna geoptimaliseerd en uitgeprobeerd op gezonde proefpersonen. Uiteindelijk heb ik deze techniek vergeleken met bestaande ASL-technieken en met PET-metingen, wat gezien wordt als de gouden standaard voor doorbloedingsmetingen.

Tijdsgeëncodeerde ASL

Met een andere ASL methode heb ik gekeken hoe het bloed zich verdeeld door de hersenen over tijd en wanneer het echt aankomt in het hersenweefsel. Op een slimme manier kon er informatie van meerdere tijdspunten tegelijkertijd gemeten worden en zo is de totale duur van de scans korter gemaakt. Deze methode kan gebruikt worden om de bloed-brein-barrière te onderzoeken.

Toepassingen van deze nieuwe ASL methodes

Momenteel lopen er verschillende studies waarbij deze nieuwe ASL methodes ook in patiënten groepen worden toegepast. Verder werk ik in het Gorter centrum veel samen met collega’s die ook werken aan het ontwikkelen van nieuwe ASL methodes. In het onlangs verschenen artikel “Advances in arterial spin labelling MRI methods for measuring perfusion and collateral flow” in het wetenschappelijke tijdschrijft Journal of Cerebral Blood Flow & Metabolism geven de onderzoekers een mooie samenvatting van de laatste ontwikkelingen en uitdagingen voor ASL methodes.

Proefschrift

De inhoud van het proefschrift was voor een groot deel al gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschriften. Wel moest de introductie, discussie, stellingen en niet-wetenschappelijke delen van het proefschrift nog geschreven worden en samengevoegd worden tot een boekje. Terwijl ik in Hawaï was, lag het proefschrift bij de drukker voor de opmaak en de laatste aanpassingen. Bijna iedere dag kreeg ik een hoofdstuk toegestuurd en moest ik die corrigeren.

Na thuiskomst zat ik nog ruim een week in spanning, maar toen ik het boekje in handen had, was ik zo blij! Het zag er precies zo uit als ik ervan gehoopt had. De kaft is trouwens ontworpen door mijn broertje!

De promotie

De inhoud van mijn proefschrift heb ik moeten verdedigen voor een commissie. In de ochtend had ik eerst een rondleiding voor mijn familie geregeld bij de MRI scanner. Toen ging het best goed met de zenuwen. Later werd het toch wel wat spannender, zeker zo vlak voor de verdediging begon. Maar na de eerste vraag van de commissie was de spanning voorbij en was het eigenlijk best leuk.

  

Gelukkig werd ik tijdens de promotie ook bij gestaan door twee geweldige paranimfen. Dit alles vond plaats in de schitterende Senaatskamer van het Academiegebouw in Leiden.

Feestje

Na de verdediging en de uitreiking met laudatio van mijn co-promotor, was het tijd voor een promotie feestje. In Van der Werff hebben we het gevierd. Door collega’s werd ik verrast met een heel leuk filmpje over “Sophie kan alles”.

promotie Sophie met de oppositiecommissie  

Speciaal voor deze dag had ik cakejes en tompoucejes laten maken bij de Hema met afbeeldingen uit mijn proefschrift. Die waren heel goed gelukt en erg lekker!

Nieuwe Kitchen Aid

Het was geweldig dat er zoveel mensen naar de promotie gekomen zijn. Dat voelde zo speciaal! Ze hebben me ook erg verwend met allerlei schitterende cadeaus en een geldbedrag waarvan ik een Kitchen Aid heb uitgezocht! Echt te gek allemaal. Dankjewel voor deze fantastische dag!

 

8 gedachten over “Dr. ir. Sophie: Ik ben gepromoveerd!”

  1. Wat leuk! Gefeliciteerd! Ik ben operatie-assistent en sta regelmatig bij craniotomieen, dus ik zie de cerebrovasculaire doorbloeding van het brein van een heel andere kant.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.