borrelbrood opgediend

De verrassende smaken boter voor bij borrelbrood

Een paar weken geleden liet ik al het recept voor lekkere borrelbroden zien. Het brood is zo al erg smakelijk, zeker als het net uit de oven komt en nog een beetje warm is. Maar om het nog lekkerder te maken nu ook een recept voor zelfgemaakt kruidenboter voor erbij. En net zoals met de borrelbroden, zijn ook voor de botertjes oneindig veel verrassende smaakcombinaties te bedenken.

borrelbrood opgediend

Iedere keer heb ik 63 gram roomboter gebruikt en daar de andere smaken aan toegevoegd. Met een standard formaat pakje ongezouten roomboter kun je dus 4 verschillende maken kruidenboter maken. Zorg ervoor dat de boter op kamertemperatuur is als je de andere ingrediënten er doorheen wilt mengen.

Zeezoutboter

Dit is een van de makkelijkste om te maken. Je hoeft alleen wat zeezout door de boter te mengen.

Kruidenboter

Kies de kruiden die je zelf het lekkerst vind en snij deze heel fijn of gooi ze even kort in de blender. Ik heb gekozen voor peterselie, basilicum en bieslook. Om het verder op smaak te brengen, nog een beetje peper en zout toevoegen.

Italiaanse boter

Deze tri colore variant maak je met fijngesneden basilicum, in kleine stukje gesneden zongedroogde tomaatjes en geroosterde pijnboompitjes.

Als je een luie versie van deze boter wil maken dan voeg je alleen een schepje brushetta kruiden aan de boter toe. Dit kun je nog wat opleuken met stukjes groene en zwarte olijven.

Knoflookboter

Voor deze klassieker heb je alleen knoflook en misschien een klein snufje zou nodig. De smaak van de knoflook is al snel heel sterk en overheersend. Let er daarom op dat je niet meer dan 2 teentjes toevoegt.

Japanse boter

Dit is een soort boter die maar weinig mensen kennen. Je maakt hem met grove zoutkorrels en gebrande nori. Nori is gedroogde zeewier en wordt ook gebruikt om sushi mee te maken. Als je het koop in de supermarkt of toko heeft het meestal een zwarte kleur. Door even kort een vlammetje eronder te houden kleurt het groen en wordt het knapperig. Het is dan makkelijk om kleine stukjes af te brokkelen.

broden op plank met botertjes

Het lekkerst zijn de botertjes als je ze al een dag van te voren maakt. Dan trekt de smaak er het beste in.
Welke smaak lijkt jou het lekkerst en wat voor kruidenboter maak je zelf meestal?

 

6 gedachten over “De verrassende smaken boter voor bij borrelbrood”

  1. Hm, we maken altijd zelf knoflook saus, nooit over nagedacht om zelf kuiden/knoflook boter te maken. Ik ga het onthouden want het klinkt super lekker!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.